FOTO Kraljica je imala na desetke automobila, ali jedan joj je bio omiljen

Foto: Profimedia, EPA

IZUZETNO je voljela voziti, a još potkraj prošle godine viđena je za upravljačem svog zelenog Jaguara. 

Kraljica Elizabeta II. je od najmlađih dana bila vezana uz vožnju i automobile. Još kao princeza, tijekom Drugog svjetskog rata, vozila je terenski Austin K2/Y. Kasnije tijekom svoje vladavine izmijenila je na desetke automobila, ali je uvijek pazila da izbor bude neki domaći brend. 

Njena sklonost vožnji i automobilskoj tehnici ne treba čuditi, ipak se ona tijekom rata školovala za vozača i mehaničara, a stjecajem okolnosti vozila je i vojni kamion. 

Tijekom vladavine je izvan protokolarnih događaja bila najsklonija starom dobrom Defenderu. Land Rover je znao tu povezanost dobro iskoristiti i marketinški, a odužio joj se i poklanjanjem jednog Defendera u produljenoj 130 verziji. 

Ako pak govorimo o floti koja se koristila u protokolarne svrhe, sumnje nema, Bentley je bio i ostao prvi izbor. Nerijetko je Bentley za kraljicu izrađivao posebno prilagođena unikatna vozila, a u ergeli su bili najčešće modeli Arnage i odnedavno Bentayga. 

Naravno, uz Bentley je bilo uvijek mjesta i za Rolls Royce, posebno limuzine na osnovi Phantoma. Kraljica je često svoje korgije vozila u Jaguaru, a upravo je X-Type bio automobil u kojem je zadnje snimljena kako vozi u studenom prošle godine u dvorcu Windsor. 

U kraljevskoj floti nalazi se osam državnih limuzina, i to dva Bentleyja, tri Rolls Roycea i tri Daimlera.

I za kraj jedna zanimljivost. Kraljica Elizabeta II. bila je jedina vozačica na cestama u Velikoj Britaniji koja nije trebala imati vozačku dozvolu. Naime, prema zakonu, nitko nema osnove kraljicu zatražiti vozačku dozvolu ako je vidi za upravljačem. Da stvar bude bolja, automobil koji je koristila engleska kraljica nije trebao biti ni registriran, dakle nije bila potrebna prometna dozvola. Sve ove pogodnosti sada će imati i njen nasljednik. 

Pročitajte više