FOTO Ovaj BMW X5 izgleda kao svaki drugi, ali ima dodatak koji spašava život

Foto: BMW

AKO ste u visokoj politici ili biznismen na rubu zakona, ovakva izvedba BMW-a je kao stvorena za vas. 

Šalu na stranu, ali oklopljeni automobili nisu nikad bili popularniji. Stoga ne čudi što danas gotovo svi premium proizvođači u svojem asortimanu imaju liniju blindiranih vozila. BMW, kojem nije mogao odoljeti ni bivši premijer Sanader, ima vrlo bogatu ponudu nedavno osvježenu oklopljenim električnim i7.

Sada je ponuda dodatno proširena. Na red je stigao nedavno obnovljeni X5 koji se svima zainteresiranim nudi u Protection izvedbi s VR6 stupnjem zaštite. I doista, izvana je ovaj model teško razlikovati od izvedbe za "obične smrtnike“. Izvana su to M detalji i ništa više.

Ispod poznatog odjela BMW je ugradio čelične ploče kojima je putnički prostor dodatno odijelio od okoline. Dodan je i aluminijski panel u podnici koji štiti od šrapnela, a odgovarajućom pregradom odvojen je i spremnik goriva. Na popisu opcija je dodatna zaštita podvozja i krova. 

Sve ostalo je standardno i temeljeno na M60i xDrive inačici koju pokreće 4.4 twinturbo V8 benzinac. Sada u formi blagog hibrid daje preko 520 KS, a čak i ovakvu osjetno težu izvedbu potjera do stotke za 5.9 sekundi. Maksimalna brzina je 210 km/h, što su performanse na razini prijašnjih izvedbi blindiranih X5.

U kabini ne nedostaje luksuza, a jedina razlika u odnosu na standardnu izvedbu je koncept s četiri umjesto pet sjedala. Ipak je ovo model za najzahtjevnije korisnike koji se redovito voze straga, pa takav mora biti i komfor. Od posebne opreme tu je intercom sustav komunikacije, LED stroboskopska svjetla u prednjoj maski i na krovu te dodatna krovna antena i receiver za prijem digitalnog radija. 

Blindirani X5 se proizvodi u Spartanburgu, a cijena nije još obznanjena. Prve isporuke očekuju se početkom iduće godine. 

Pročitajte više