FOTO Sin diktatora vozio aute vrijedne milijune. Švicarci mu ih uzeli i prodali

Foto: Bonhams

NA POZICIJI potpredsjednika vlade Ekvatorijalne Gvineje, koju je vodio njegov otac, Teodorin Obiang državu je oštetio za stotine milijuna dolara i pritom sebi omogućio lagodan život u izobilju.

A to je uz brojne luksuzne nekretnine, uključivalo i potpuno besmislene stvari poput kupovine skulptura Michaela Jacksona. U to vrijeme našlo se vremena i za hobije pa je Obiang stekao najblaže rečeno impresivnu kolekciju luksuznih automobila.

Dio te kolekcije od 25 automobila je još 2016. godine zaplijenila švicarska vlada, a tijekom vikenda su prodani na aukciji.

Zapanjujuća kolekcija u kojoj se, primjerice, nalaze Bugatti Veyron, Koenigsegg One:1, Mclaren P1 i Lamborghini Veneno Roadster ponuđena je u Švicarskoj, u Bonmont Golf & Country Clubu, i to u režiji Bonhamsa.

Lamborghini Veneno Roadster prodan je za 8,3 milijuna dolara, LaFerrari za 2,2 milijuna, dok je Koenigsegg One prodan za 4,6 milijuna dolara, što je dvostruko nego što se očekivalo. U kolekciji je bio i McLaren P1 koji je prodan za 1,1 milijun dolara, Aston Martin One-77 koji je prodan za 1,5 milijuna dolara i Bugatti Veyron koji je dosegao cijenu od 1,3 milijuna dolara.

Podsjetimo, Obiangu je kolekcija zaplijenjena u dva navrata. Prvo mu je 2012. godine Francuska oduzela niz skupocjenih automobila, a potom je 2016. reagirala i Švicarska. 

Pročitajte više