Zaplijenjeni auti diktatorovog sina idu na aukciju, pogledajte što se nudi

Zaplijenjeni auti diktatorovog sina idu na aukciju, pogledajte što se nudi
Foto: Bonhams

U IMPRESIVNOJ kolekciji su gotovo svi hipersportski automobili predstavljeni posljednjih godina.

Na poziciji potpredsjednika vlade Ekvatorijalne Gvineje, koju je vodio njegov otac, Teodorin Obiang državu je oštetio za stotine milijuna dolara i pritom sebi omogućio lagodan život u izobilju. A to je uz brojne luksuzne nekretnine, uključivalo i potpuno besmislene stvari poput kupovine skulptura Michaela Jacksona. U to vrijeme našlo se vremena i za hobije pa je Obiang stekao najblaže rečeno impresivnu kolekciju luksuznih automobila.

Dio te kolekcije od 25 automobila je još 2016. godine zaplijenila švicarska vlada, a sada će biti ponuđeni na aukciji. Zapanjujuća kolekcija u kojoj se, primjerice, nalaze Bugatti Veyron, Koenigsegg One:1, Mclaren P1 i Lamborghini Veneno Roadster bit će ponuđena ove jeseni u Švicarskoj, u Bonmont Golf & Country Clubu, i to u režiji Bonhamsa.

Organizator je zasad tajnovit i uz spomenute marke, naglašava da na popisu ima i ekskluzivnih limuzina, kao i modela iz postave Porschea, Maseratija i Mercedes-Maybacha. Prije spomenuti Lamborghini jedan je od samo devet proizvedenih, a mogao bi dostići cijenu od 5 milijuna eura.

Očekuje se da će na aukciji biti prikupljeno preko 12 milijuna eura, a sva sredstva bit će iskorištena za socijalne programe u osiromašenoj Ekvatorijalnoj Gvineji.

Podsjetimo, Obiangu je kolekcija zaplijenjena u dva navrata. Prvo mu je 2012. godine Francuska oduzela niz skupocjenih automobila, a potom je 2016. reagirala i Švicarska. Stoga se pretpostavlja da su na popisu još neki Ferrariji, pa i Aston Martin One77.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara