GM predstavlja dva nova ekonomična motora

GENERAL Motors predstavlja dva nova motora s iznimno ekonomičnom potrošnjom goriva. Namijenjeni prvenstveno europskom tržištu, novi će motori premijerno biti lansirani dogodine.

1,4-litarski turbo

1,4-litarski turbo motor novitet je u obitelji motora zapremine od 1,0 do 1,4 litre. Ovisno o izvedbi, motor razvija maksimalnu snagu od  88 kW/120 KS do 104 kW/140 KS te okretni moment od 175 do 200 Nm. Po pitanju potrošnje goriva predstavljat će poboljšanje od 8% u usporedbi s motorima slične snage (i veće zapremine) te će biti kompatibilan sa standardom EURO 5. Ključne značajke uključuju turbopunjač integriran u ispušni sustav, cjelovit promjenjivi rad ventila, termalno upravljanje, pumpu za ulje s kontrolom protoka te pojačane radilice i spojke.

Motor će se proizvoditi u GM Powertrain pogonu u Aspernu u Austriji, a prvi modeli na tržištu će se pojaviti do 2010. godine

1,6-litarski CNG turbo

Nakon velikog uspjeha sa CNG zvedbom Zafire, GM najavljuje nove proizvode. 1,6-litarski CNG turbo nova je varijanta 1,6-litarske obitelji motora koja uključuje benzinski model te model na komprimirani prirodni plin (CNG). Motor razvija maksimalnu snagu od 110 kW/150 KS uz okretni moment od 210 Nm. Ključne značajke uključuju turbopunjač integriran u ispušni sustav, usisni sustav s kanalom za benzin i komprimirani prirodni plin, hladnjak za ulje te hlađenje klipa. CNG izvedba ima 25 posto manju emisiju ugljičnog dioksida od usporedivog benzinskog motora.

1,6-litarski CNG turbo proizvodit će se u GM Powertrain pogonu u Szentgotthardu u Mađarskoj, a na tržištu će biti premijerno ponuđen dogodine, i to na modelu Zafira.

Pročitajte više