Hrvatima je više od statusnog simbola, a sada je dosegnuo rekord

Foto: Volkswagen

U HRVATSKOJ je neizostavan dio ikonografije biznismena, a u Europi je najprodavaniji model u segmentu.

Iako nije najprodavaniji model na svijetu, pa ni u segmentu limuzina, ostvario je uspjeh vrijedan poštovanja. Naravno, govorimo o Volkswagen Passatu, koji je nakon 46 godina neprekidne proizvodnje dosegnuo nakladu od nevjerojatnih 30 milijuna primjeraka. Nijedna poslovna limuzina i nijedna limuzina srednje veličine nije uspjela dostići ovoliku nakladu.

Jubilarni primjerak proizveden je u Emdenu, jednoj od deset tvornica u kojima se danas proizvodi Passat. Slavljenički primjerak je u GTE izdanju s plug-in hibridnim pogonom u karavanskoj izvedbi. Srebrni Passat neće ići u prodaju, već će biti ponuđen kao testno vozilo predstavnicima medija.

Podsjetimo, osma generacija modela je u dolasku, a nudit će se u više od 100 zemalja svijeta. Jedna od posebnosti novog Passata je i IQ Drive sustav autonomne vožnje koji upravo na ovom modelu ima premijeru.

Prvi Passat proizveden je 14. svibnja 1973. godine u tvornici u Wolfsburgu pod geslom "Početak nove VW ere". I doista, Volkswagen je s ovim modelom usvojio niz modernih rješenja po pitanju arhitekture vozila.

Pročitajte više