Volkswagen razmišlja o preseljenju tvornice u Srbiju!

Volkswagen razmišlja o preseljenju tvornice u Srbiju!
Foto: EPA, Škoda

U VOLKSWAGENU navodno ozbiljno razmišljaju o preseljenju tvornice iz Ukrajine u Srbiju.

Milenko Kostić, dugogodišnji zastupnik Škode u Srbiji i vlasnik kompanije Auto Čačak, izjavio je kako postoji vjerojatnost da se u Srbiju preseli Volkswagenova tvornica iz Ukrajine koja nije postigla očekivane rezultate u proizvodnji Škodinih modela, pišu Večernje novosti.

Kostić je pritom vrlo optimističan: "Činjenica je da smo u igri, ali nam konkuriraju Bugarska, Turska i Rumunjska, a u toj utrci presudna će biti ponuda države. Nijemci će otići u onu zemlju koja im bude dala više.“

Pritom Kostića zabrinjava što u Srbiji mogu samo na nekoliko mjesta ponuditi do 400 ha zemljišta, pa osim Niša i Vojvodine otvara mogućnost useljavanja u Fiatove pogone u Kragujevcu koji bi zbog manjeg kapaciteta trebali proširenje. Pritom podsjeća da je 2002. godine Volkswagen bio voljan doći u Srbiju, ali državne institucije nisu bile blagonaklone.

Sada je stvar kudikamo drukčija, a u cijeli posao se uključio i sam predsjednik Vučić koji je vodio razgovore s predstavnicima Volkswagena u Wolfsburgu. Vučić je već ranije rekao kako im je Turska glavni konkurent, ali da će ako Srbija pobijedi, tvornica biti vjerojatno u Velikoj Plani.

Prve informacije o dolasku Volkswagena u Srbiju pojavile su se početkom mjeseca kad su Večernje novosti objavile da je Srbija izabrana za lokalitet nove Volkswagenove tvornice, i to ispred Bugarske, Rumunjske i Turske. Radi se o ulaganju teškom 1,5 milijardi eura i izgradnji tvornice godišnjeg kapaciteta 300.000 automobila, i to već od 2023. godine. Pretpostavlja se da bi asortiman činili SUV modeli iz Škode i Seata, a kasnije bi se proizvodnja širila i na ostale marke. Tvornica bi navodno trebala zapošljavati oko 5000 radnika. Novoj tvornici u Srbiji se navodno protivi Radnički savjet Volkswagena pa bi selidba iz Ukrajine doista mogla biti optimalno rješenje.

Ukrajinska tvornica u Salmonovu ima kapacitet oko 80.000 vozila, a prošle godine proizveli su tek 7500 automobila, piše See News.

Volkswagen će konačnu odluku objaviti početkom travnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara