I struka nahvalila Rimca

 Foto: Rimac Automobili

IEEE Spectrum, magazin najveće stručne udruge inženjera elektrotehnike i elektronike, uvrstio je Rimčev električni bolid u top 10 tehnoloških automobila godine. 
 
IEEE je najveće stručna udruge posvećene inženjerstvu i primijenjenim tehnologijama, a zahvaljujući više od 400.000 članova je vodeći autoritet u području računalnih znanosti, biomedicinske tehnike i telekomunikacija, ali i električne energije, potrošačke elektronike i sl.
 
Za njih je Rimac Concept One obilježio godinu jer pokazuje što sve električno vozilo može kada cijena nije problem. I upravo stoga kažu kako se Tesla, a ni Porsche ne trebaju bojati Rimca. Jedini koji mora biti u strahu je Richard Hammond koji je umalo poginuo, ali i smanjio egzistirajuću seriju modela na sedam primjeraka. 
 
 
Magazin pritom podsjeća da je ideja automobila nastala u glavi Mate Rimca, osnivača firme koji je "krenuo iz garaže, a sada zapošljava 150 djelatnika". U međuvremenu je broj zaposlenih narastao, a i Concept_One je dobio nasljednika.
 
No ipak, magazin skreće pozornost da je 913 kW i 1.600 Nm iz četiri elektromotora apsolutno ludilo, pa tehnologija koja stoji iza njih čini pravu vrijednost. 354 km/h maksimalca i sprint do 96 km/h u 2,5 sekundi upotpunjuju dojam. Autor članka posebno naglašava Rimčeve baterije koje mogu generirati 1 MW snage pod ubrzanjem, ali i apsorbirati 400 KW u regenerativnom kočenju. 
 
"S masom od 1.900 kg, Concept_One može s jednim punjenjem baterija prijeći 350 km. Pod uvjetom da ga prije ne krovirate", zaključuje autor Lawrence Ulrich.

Pročitajte više