Izvanredan uspjeh Opela na ekološkom planu

NJEMAČKI prometni klub, odnosno VCD (Verkehrsclub Deutschland) je i ove godine proveo istraživanje na automobilskom tržištu. Točnije rečeno, tražio se tzv, "najekološkiji" automobil, odnosno vozilo s najmanjim negativnim utjecajem na okolinu.

Ovogodišnji pobjednik je naravno Toyota Prius, koji se pokazao ekološki najprihvatljivijim vozilom između 300 nominiranih. Novi Prius je dobivši još jedno vrijedno priznanje postao možda najbolji Toyotin proizvod u posljednjih nekoliko godina. Hibridna Toyota je apsolutni hit na svjetskom tržištu, a priznanje VCD-a će doprinijeti daljnjem etabliranju modela u Europi.

Veliki uspjeh Opela

Međutim, i Opel se može pohvaliti velikim uspjehom. Div iz Russelsheima je jedini proizvođač automobila koji ima čak tri predstavnika među prvih deset na ekološkoj listi VCD-a i ujedno jedini njemački proizvođač koji se uspio probiti u odabrano društvo. 

Najbolje plasirani Opel je Corsa ECO s 1.0 Twinport Ecotec motorom i Easytronic mjenjačem, a zauzima treće mjesto. Astra Caravan 1.6 CNG (Compressed Natural Gas) pokretana prirodnim plinom se nalazi na osmom mjestu, dok je Corsa 1.0 Twinport s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem zauzela desetu poziciju.

Da nije riječ o naklonjenosti domaćem proizvođaču potvrđuje slično istraživanje švedske udruge zelenih motorista “Gröna Bilister” u kojem je Astra Caravan 1.6 CNG proglašena pobjednikom, a Zafira CNG najboljim u klasi monovolumena.

Iz rezultata se može zaključiti da je ključni element Opelove strategije razvoj automobila s pogonom na prirodni plin, te optimizacija klasičnih motora.  Primjera radi, nedavno predstavljena Twinport tehnologija omogućava kod benzinskih 16V motora zapremine do 1.6 litara smanjenje potrošnje do 25 %.

Više o Opelovim CNG modelima

Opelovi automobili na prirodni plin kod nas su zapostavljeni bez obzira na to što je dokazano da prirodni plin ima itekako veliki potencijal da postane gorivo budućnosti. Spomenimo samo da Astra Caravan 1.6 CNG (Zafira 1.6 CNG) ima motor snage 71/97 kW KS i pri tome nudi isti volumen prtljažnog prostora kao i klasična izvedba. 

Astra karavan CNG troši samo 4.6 kg/100 km prirodnog plina, a Zafira 1.6 CNG 0.5 kg/100 km više. Tako je doseg s jednim spremnikom prirodnog plina do 390 kilometara, a sa Zafirom CNG 350 km. Oba  CNG modela su također opremljena 14-litarskim spremnikom benzina, što autonomiju povećava na 600 odnosno 500 km.

Pročitajte više