Još jedan grad najavio zabranu ulaska automobilima na fosilna goriva

Screenshot: YouTube, amsterdam.nl

NEŠTO više od deset godina dijeli nas od potpune zabrane ulaska klasično pogonjenim automobilom ili motociklom u nizozemsku prijestolnicu.

Gradske vlasti Amsterdama najavile su kako će 2030. godine na snagu stupiti zabrana prometovanja za sva vozila pogonjena fosilnim gorivima, bilo da se radi o benzincima, dizelašima ili hibridima. Razlog je sasvim jasan: radi se o onečišćivačima zraka, što znači da negativno utječu na zdravlje građana pa time postaju nepoželjni.

Zabrana se uvodi postupno pa će tako od iduće godine biti zabranjen ulazak u središte grada za sve dizelaše starije od 15 godina. 2022. godine uvodi se zabrana za autobuse na fosilna goriva, a tri godine kasnije zabrana postaje aktivna i za plovila u brojnim kanalima Amsterdama. Iste godine protjerat će i mopede, da bi u konačnici 2030. godine sve što koristi fosilna goriva bilo zabranjeno.

Stoga se očekuje kako će u narednih nekoliko godina na području Amsterdama niknuti do 23 tisuća novih punionica, a to u prijevodu znači i opsežne zahvate na elektroenergetskoj mreži. Primjera radi, recimo kako ih trenutno ima oko 3.000. Također, gradske vlasti će uvesti brojne poticaje za vlasnike električnih vozila, od subvencija do besplatnog parkiranja.

Time će Amsterdam uz već sada stečen epitet raja za bicikliste postati oaza električnih prometala, a time i jedan od najčišćih i najtiših gradova, bar kad je promet u pitanju. Sve u svemu, radi se o pomalo ishitrenoj odluci u vremenima kada se s jedne strane drastično smanjuje emisija štetnih plinova na novim automobilima, koji su osjetno dostupniji od električnih, te s druge kako je činjenica da cestovni promet nije jedini zagađivač. O ogromnom efektu obližnje zračne luke ne treba ni govoriti.

Pročitajte više