Kakav obraz! Ghosn tužio Nissan iz bizarnog razloga, traži milijunsku odštetu

Foto: EPA

CARLOS Ghosn, bivši čelnik najveće autokorporacije na svijetu, tužio je svog poslodavca iz nevjerojatnog razloga, a pritom traži astronomsku odštetu, javlja Reuters.

Ghosn je od travnja na slobodi, a vrijeme je iskoristio za kovanje novog plana kojim bi se mogao domoći nemalih financija. Tako je odlučio na nizozemskom sudu tužiti Nissan i Mitsubishi, i to zbog proceduralne pogreške u dobivanju otkaza. Ghosn zbog proceduralnih greški u davanju otkaza traži odštetu od čak 15 milijuna eura.

"U Nizozemskoj, ako želiš dati otkaz direktoru, moraš mu prvo reći za što ga želiš optužiti te mu moraš dati dokaz na uvid. Ništa od toga se nije dogodilo", rekao je odvjetnik Laurens de Graaf za NRC.

Podsjetimo, Ghosn je uhićen prošle godine u Japanu pod optužbom da je prikrio dio svojih prihoda, ali i protupravno stekao dio imovine kroz lažno prikazan bonus i nagrade, ukupno preko 9 milijuna dolara. Ubrzo je dobio i otkaz na mjestu direktora Renaulta Nissan Mitsubishi alijanse. Iz zatvora je izašao u travnu uz jamčevinu od 4,5 milijuna dolara. I dalje tvrdi da je nevin.

Carlos Ghosn ima trostruko državljanstvo, francusko, libanonsko i brazilsko, a prebivalište mu je fiskalno pogodnija Nizozemska još od 2012. godine. Nissan-Mitsubishi alijansa također ima sjedište u Nizozemskoj. Inače, bude li u Japanu proglašen krivim po svih 15 točaka optužnice, mogao bi dobiti kaznu zatvora do 15 godina i kaznu od barem 150 milijuna jena.

Pročitajte više