Radiostanica signalom pokvarila infotainment sustave u Mazdama

Foto: Mazda, Shutterstock

VLASNICI jedne marke automobila nemalo su se iznenadili kad im se zbog slušanja jedne radiostanice pokvario infotainment u automobilu.

Multimedijski sustavi u automobilima se ne razlikuju pretjerano od pametnih telefona, pa su i oni podložni kvarovima uzrokovanim softverskim greškama. Korisnici Mazdinih automobila koji su slušali radio stanicu iz Seattlea iskusili su to na svojoj koži.

Multimedija modernih automobila u osnovi se ne razlikuje od pametnih telefona ili računala, a kao i oni, podložni su smetnjama uzrokovanim softverskim pogreškama. Korisnici Mazde od 2014. do 2017., koji žive u Seattleu i okolici, to su “osjetili na svojoj koži”.

Lokalna radiostanica KUOW 94.9 FM je 30. siječnja ove godine u eter poslala signal koji je osim zvuka sadržavao i grafiku, a koja se trebala prikazivati na zaslonima multimedijskih sustava. Kako datoteka nije imala odgovarajuću ekstenziju, Mazdina multimedija ju nije mogla otvoriti i pročitati. 

Došlo je do greške i multimedija je na Mazdama otkazala. U pitanju su primjerci proizvedeni od 2014. do 2017. godine, a na njima nije otkazao samo audiosustav već je pao cijeli infotainment, a s njime i navigacija. Bluetooth povezivanje, pa i kamera za vožnju unazad. 

Iz jednog Mazdinog zastupstva javili su kako se pokvario CMU (Connectivity Master Unit), upravljačka jedinica koji kontrolira rad infotainmenta, a čija zamjena stoji oko 1500 USD. Mazda će o svojem trošku zamijeniti sporni dio.

Zasad nije nepoznato koliko je Mazdi stradalo, ali dobar pokazatelj je da je samo jednom Mazdinom servisu prijavljeno 50 slučajeva. Loša je vijest da će se vlasnici morati strpjeti zbog problema u isporuci dijelova.

Pročitajte više