KIA – noviteti u idućoj godini

NAJSTARIJI korejski proizvođač automobila planira tijekom iduće godine lansirati nekoliko zanimljivih proizvoda među kojima su nove motorne izvedbe aktualnih modela, ali i potpuno novi automobili.

Kronološki gledano, Kia u 2005. godinu kreće obnovom gospodarskog segmenta. Potpuno novo dostavno vozilo K2500 kodnog imena PU na hrvatsko tržište stiže već u veljači i mjenja vremešni K2700.

Puno zanimljiviji je dolazak nove dizelske inačice kompaktnog modela Cerato. Dizelska ponuda, koju trenutno čini samo 2.0 CRDi agregat, od travnja će biti bogatija za dostupniju 1.5 CRDi verziju. Motor raspolaže sa 102 KS maksimalne snage i 235 Nm okretnog momenta, što odgovara prosjeku klase. Ovako motorizirani Cerato ne pruža performanse za pamćenje, ubrzanje do 100 km/h traje 12.5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 173 km/h. Potrošnja goriva je definitivno najveći adut, prema službenim podacima prosjek iznosi 5.5 l/100 km. Cerato 1.5 CRDi se od jeseni nudi na europskom tržištu, a cijena mu je u pravilu 5 % niža u odnosu na snažniju dizelsku inačicu, odnosno oko 700 eura.

Najnoviji mališan iz Koreje, Kia Picanto, od rujna će biti dostupan i u dizelskoj inačici. Potpuno novi 1.1 CRDi agregat razvija se u velikoj tajnosti, a trebao bi Picantu omogućiti značajniji tržišni uspjeh. S obzirom na sve ostale kvalitete, dizelska opcija je jedino što je nedostajalo ovom modelu za uspjeh. Naravno, ukoliko mu se u drugoj godini egzistencije obori cijena.

Kia će tijekom iduće godine lansirati tri nova modela u osobnom programu. Već u ožujku nam stiže novi Sportage, a potom će uslijediti potpuno novi Rio. Šećer na kraju je novi Magentis, koji će u Hrvatsku stići početkom jeseni.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više