Kineska kopija skuplja od Mercedesovog originala

Foto: BAIC

MERCEDES je u Kini iznimno jak i popularan, a njegov partner ima velike ovlasti, čak i da proizvodi kopiju G klase. Sada nudi još nešto.

Klon G klase nosi oznaku BJ80, a novi model je pozicioniran više, dobio je ime BJ90. Kineski BAIC je time u asortimanu pojačao ponudu kako bi mogao konkurirati premium proizvođačima luksuzni SUV-ova. Ne treba biti previše upućen da se u ovom modelu pročita Mercedes GL druge generacije. Baic BJ90 je upravo stigao u prodaju, a cijena je nevjerojatnih 988.000, odnosno oko 142.000 USD. Kažemo nevjerojatna, jer je originalni (i noviji) Mercedes GLS dostupan po nižoj cijeni, ne puno, ali ipak nižoj.

Službenog objašnjenja nema, a papir kaže kako je od GL-a kineski klon malo i veći, a dobio je novi dizajnerski potpis pomalo sličan Jeepu. Interijer je ostao Mercedesov, a novi su tek detalji. Ispod poklopca Mercedesovi turbo motori, 3.0 V6 s 333 KS ili 4.0 V8 s 422 KS. Sedam-stupanjska automatika, 4WD pogon i blokada diferencijala su standardni. Oprema uključuje sve što možete zamisliti, uključujući i sustav samostalno parkiranja.

Pogađate, BJ90 ne smije i neće biti ponuđen izvan kineskih granica.

Pročitajte više