Rat za kupce: Kineske marke dampiraju jedna drugu

Foto: Xpeng

KINESKI proizvođač električnih vozila Xpeng najavio je planove za lansiranje jeftinije marke, ulazeći u visoko konkurentan segment usred intenzivne cjenovne konkurencije u industriji električnih vozila.

Marka, koja će biti lansirana sljedećih mjesec dana, plasirat će modele po cijeni između 100.000 juana i 150.000 juana (14.000 do 21.000 dolara), rekao je predsjednik i izvršni direktor Xpenga He Xiaopeng na industrijskom događaju u Pekingu, objavila je tvrtka na svom službenom WeChat profilu.

To je znatno jeftinije u usporedbi s rasponom od 200.000 do 300.000 juana u kojem proizvođači vrhunskih električnih vozila općenito nude svoje automobile i SUV vozila.

Konkurencija na kineskom tržištu električnih vozila pojačala se kako se tvrtke utrkuju u smanjivanju cijena, a tržišni lider BYD predvodi prvi krug smanjenja cijena.

Xpeng je objavio da će sukcesivno predstavljati modele pod markom, koju nije imenovao, svaki s različitim razinama sposobnosti inteligentne vožnje. Nova marka posvećena je stvaranju "prvog automobila za mlade ljude potpomognutog umjetnom inteligencijom", rečeno je.

Rast prodaje električnih vozila na baterije u Kini usporio je na 18 posto u prva dva mjeseca ove godine s 21 posto u cijeloj 2023., prema podacima kineske udruge osobnih automobila.

Pročitajte više