Lagani E-Type prototip spreman za Pebble Beach

Jaguarov 'Special Operations' odjel otkrio je 'novi', lagani E-Type prototip kojeg će izložiti na ovogodišnjem Concours d'Elegance na Pebble Beach-u. Lagani E-Type datira još iz 1963. kada je britanski proizvođač najavio proizvodnju 18 modela, no s pokretne je trake sišlo samo 12 modela pa je Jaguar sada odlučio završiti i ostalih 6 primjeraka. Zadatak nije bio nimalo lak jer se morala postići ravnoteža između specifikacija iz prošlosti i zahtjeva modernog doba.

###

Zadivljujući 'Car Zero' nevjerojatno je privlačan, a ručno je izrađen od aluminija te opremljen monokoknom šasijom, odstranjivim krovom, kožnim presvlakama, drvenim upravljačem te aluminijskom ručicom mjenjača.

Za pogon je zadužen također aluminijski 3.8-litreni, 6-cilindrični motor koji razvija 340 KS i 380 Nm okretnog momenta, a uparen je s 4-brzinskim mjenjačem koji omogućuje brutalno ubrzanje. Svih šest primjeraka bit će prodani kao 'povijesni trkaći automobili' te će ih biti moguće uskladiti po FIA propisima za povijesna trkaća vozila.

Pročitajte više