Maseratijeva zvijer sa Ferrarijevim motorom pojuri do 310 km/h

 Foto: Maserati

JEDAN od rijetkih modela koji mogu konkurirati njemačkim premium limuzinama dolazi iz Maseratija. 
 
Naravno, u pitanju je prelijepi Quattroporte, čija šesta generacija u svojoj četvrtoj godini ulazi u svoj prvi facelift. Razloga za brigu nema, jer je vizualno automobil ostao dosljedan marki koju predstavlja. Čak štoviše, novosti su toliko male da ih većina neće niti primijetiti. 
 
 
Izuzmemo li nešto impozantniju prednju masku i blago redizajnirane odbojnike popis novosti bazira se na krom dekoraciji i dizajnu pragova. Ono značajnije krije se iza oznake Air Shutter, a radi se o električno upravljanim zakrilcima ispod prednje maske koja će se podešavati u ovisnosti o brzini strujanja zraka i time osiguravati optimalno hlađenje tekućina u motoru. Sve dosad rečeno poboljšalo je aerodinamiku za oko 10%.
 
Luksuzno uređen interijer prati trendove i dobiva 8,4-inčni zaslon infotainment sustava osjetljiv na dodir. Kompatibilnost sa Apple Car Play i Android Auto se podrazumijeva, kao i nešto korisniji rotirajući mehanizam kontrole funkcijama.  
 
 
U ponudi su predviđene dvije izvedbe, GranLusso i GranSport, svaka sa svojim mogućnostima individualizacije. Recimo i kako ponuda motora i mjenjača ostaje ista, a pojedina tržišta dobit će i slabiju V6 izvedbu sa 350 KS. 
 
Najatraktivniji GTS pokreće Ferarrijev 3.8 V8 biturbo sa 530 KS i 710 Nm, koji osigurava sprint do 100 km/h za 4,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 310 km/h. Idući na redu u ponudi je 3.0 V6 twinturbo sa 410 KS i 550 Nm, dok 3.0 V6 dizelaš iz Vm Motori sa 275 KS ostaje identičan prethodniku. 
 

Pročitajte više