Mercedes Ener-G-Force: U službi zakona

PREDSTOJEĆI auto salon u Los Angelesu već tradicionalno uključuje i posebno dizajnersko natjecanje čija se tema mijenja iz godine u godinu, no osnova ostaje ista - vozilo budućnosti. Ove godine pred natjecatelje je postavljen zadatak osmisliti patrolno policijsko vozilo iz 2025 godine.

Mercedes se u natjecanje uključio konceptnim modelom Ener-G-Force. Za razliku od većine ostalih natjecatelja koji u pravilu sudjeluju samo sa skicama, jer su često konačni "proizvodi" suviše apstraktni, njemački je proizvođač svoju zamisao proveo u djelo.

Mercedes će tako u Los Angelesu uistinu predstaviti ovaj automobil. Dakako, riječ je o konceptu koji ne najavljuje izravno niti jedno novo vozilo, no ipak interpretira legendarnu G klasu na nov i moderan način. Pojedini elementi bi se mogli vremenom prebaciti i na novu generaciju slavnog Mercedesovog off-roadera, posebno kada su u pitanju dizajn svjetala, odbojnika i prednje maske.

Studijsko vozilo pokreću gorive ćelije, električna energija se skladišti u baterije skrivene iza pragova, a vozilo pokreću četiri električna motora smještena u kotačima. Procijenjena autonomija je oko 800 km. Od posebnosti svakako valja izdvojiti Terra Scan sustav topografskog skeniranja okoline putem kojeg se omogućava optimalno podešavanje parametara podvozja. Nadalje, vozilo zbog specifične namjene ima staklene površine minimalnih dimenzija, dodatne izvore svjetlosti, te mogućnost implementacije vanjskih sustava opreme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.