Mercedes SLS AMG: Stigao i drugi nasljednik SLR-a

SAMO nekoliko sati nakon što je bivši partner McLaren predstavio svog sportaša na isti se korak odlučio i Mercedes.

Naime, nakon SLR-a ova su dva proizvođača, kada je riječ o cestovnim jurilicama odlučila krenuti svaki svojim putem. Nakon što smo se ranije upoznali s MP4-12C sada je došao red i na SLS AMG.

Kao što mu i samo ime govori Mercedes je ovaj put proizvodnju svog sportskog modela povjerio kućnom tuneru - AMG-u. Retro elementi vanjskog izgleda te tzv. gullwing vrata opravdavaju najavne izjave kako će SLS ustvari biti i "duhovni nasljednik" legendarnog modela 300 SL.

Ukratko recimo kako će dimenzije ovog automobila iznositi 4.65/1.95/1.25 m, dok će mu međuosovinski razmak mjeriti 2.7 m. Masa će iznositi oko 1.620 kg što je postignuto prvenstveno upotrebom aluminijskog prostornog okvira te karoserijskih površina.

Masa može biti dodatno smanjena ukoliko se kupac odluči pojedine karoserijske površine zamijeniti onima izrađenim od ugljičnih vlakana. 

SLS će pokretati sprijeda smješteni, no prema straga pomaknuti AMG-ov 6,2-litreni V8 motor snage 571 KS i maksimalnog okretnog momenta od 650 Nm. Ovaj je pogonski stroj uparen sa 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke (kojega je također razvio AMG) što će omogućivati vozilu da ubrza do 100 km/h za 3,8 sekundi i dostigne najveću brzinu od 317 km/h. Prosječna potrošnja je 13,2 l/100 km.

Dakako za ovakve rezultate su zaslužni i relativno niska masa te razna aerodinamična rješenja. Proizvođač se također pohvalio odličnim voznim svojstvima koja su produkt naprednog ovjesa te omjera raspodjele mase od 48:52 u korist stražnje osovine. Za sigurno zaustavljanje će biti zaslužne kočnice s carbon-ceramic diskovima promjera 390 mm sprijeda te 360 mm straga.

Prve isporuke se očekuju tijekom iduće godine, a cijena će mu se kretati oko 180.000 Eura.

Pročitajte više