Mercedes-Benz SLS Electric Drive: Najjači na svijetu

MERCEDES je na pariškom auto salonu predstavio električnu izvedbu modela SLS koja nosi oznaku Electric Drive. U Mercedesu kažu kako je ovo "najsnažniji električni automobil na svijetu", a vrijedi spomenuti i kako je Electric Drive snažniji i od njegove standardne benzinske izvedbe. Kao što se može vidjeti ova je izvedba gotovo identična SLS-u AMG, a između ostalog tu je i glavni zaštitni znak, gullwing vrata, pa se sve razlike nalaze "ispod kože".

Umjesto standardnog 6.2 V8 automobil pokreću 4 električna motora i pogon je na sva četiri kotača. Svaki motor teži 45 kg i zajedno stvaraju ukupnu snagu od 551 kW/750 KS i najveći okretni moment od 1.000 Nm, dakle 132 kW (180 KS) i 350 Nm više od "obične" verzije.

Energija za pokretanje dolazi iz 60 kWh tekućinom hlađenih te 550 kg teških litij-ionskih baterija koje su smještene u prijenosni tunel te iza sjedala gdje se inače nalazi spremnik za gorivo. Velika masa baterija je uvjetovala dodatno smanjivanje mase ostalih komponenti, pa je tako prostorni okvir sad dijelom izrađen i od ugljičnih vlakana. Za kočenje su zaduženi carbon ceramic diskovi promjera 402 mm sprijeda i 360 mm straga...

Nadalje, motor je opremljen s dva zasebna prijenosa, svaki za po jednu osovinu  te s AMG Torque Dynamic sustavom koji omogućuje zasebnu raspodjelu momenta na svaki pojedini kotač. Vozač može izabrati između tri načina rada pogonskog sustava: Comfort, Sport i Sport Plus.

Što se performansi tiče SLS Electric Drive može ubrzati do 100 km/h za 3,9 sekundi, dok je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h. Vozne sposobnosti automobila su dodatno unaprijeđene novim prednjim tzv. pushrod ovjesom, umjesto dosadašnjeg konvencionalnog, a priču zaokružuju 19-colni naplatci sprijeda i 20-colni straga na kojima se nalaze gume dimenzija 265/35, odnosno 295/30 mm. Autonomija za sada nije poznata.

SLS Electric Drive na tržište stiže sljedeće godine i u Njemačkoj mu cijena kreće od 416.500 eura.

Pročitajte više