Ovaj klasični Mini stoji kao Porsche 911, evo i zašto

Foto: David Brown Automotive

DAVID Brown predstavlja Mini eMastered, preradu klasičnog Minija u dizajnerski električni automobilčić.

Originalni Mini i danas privlači poglede gdje god se pojavi. Bezvremenski dizajn je inspiracija mnogima, ali original je samo jedan. David Brown Automotive stoga ne mijenja ono što nije potrebno mijenjati te stvara restomodove na bazi klasičnih Minija koji su u duhu vremena. 

A to ovdje znači da imaju električni pogon. Kako se radi o za današnje pojmove doista minijaturnom automobilu, ovdje je dovoljna baterija koja kapacitetom odgovara današnjim plug-in hibridima. Nudi 18.8 kWh, što je dovoljno za doseg od 177 km. 

Pritom je ovaj Mini vrlo agilan. S pogonskim motorom od oko 100 KS i 175 Nm ubrza do 100 km/h za 8.5 sekundi i postiže maksimalni 148 km/h. A tajna je, pogađate, u minimiziranoj masi. Naime, ovaj automobilčić i dalje teži tek 640 kg, kao kad je imao benzinski motor. 

 

Puni se na AC punjaču snage 6.6 kW za oko tri sata, što ga čini odličnim gradskim automobilom i idealnim drugim automobilom u kućanstvu. I to s puno stila jer je automobil ušminkan vrhunskim materijalima do zadnjeg detalja. 

I tu dolazimo do najveće prepreke - cijene. Vjerovali ili ne, ovakav automobilčić stoji 125.000 funti, što ga postavlja uz bok novom Porscheu 911. Ipak, ne sumnjamo da ima zainteresiranih.

Pročitajte više