Nijemac u podrumu skrivao tenk iz Drugog svjetskog rata, evo kakvu je kaznu dobio

Screenshot: YouTube

VIŠEGODIŠNJE suđenje 84-godišnjem Nijemcu je konačno stiglo do kraja. 

Njemačke vlasti su još 2015. godine u jednoj kući pronašle arsenal dostojan manje vojske. Naime, u podrumu 84-godišnjaka pronašli su protuzrakoplovni top Flak 37 kalibra 88 mm, torpedo, minobacač, više od 2000 komada streljiva te pravi pravcati tenk iz Drugog svjetskog rata. 

Suđenjem se nastojalo utvrditi je li pronađeno oružje moguće okarakterizirati kao muzejske primjerke ili pak spada u red kršenja Zakona o kontroli ratnog oružja, izvještava BBC. Obrana se zalagala da se pronađeno oružje okarakterizira muzejskim eksponatima i time maksimalno ublaži kazna. Kažu kako mnogi komadi oružja koje je držao u podrumu nisu funkcionalni, a da je tenk kupljen kao staro željezo. Naknadno je utvrđeno kako je u restauraciju tenka vlasnik potrošio oko 500.000 njemačkih maraka.

Istragom je utvrđeno kako su pojedini komadi oružja i danas u potpunosti funkcionalni, dok je vlasnik tenk koristio u poslovima čišćenja snijega, doznaje Associated Press. Okrivljenik Klaus-Dieter F. je nakon priznanja krivice osuđen na 14 mjeseci uvjetnog zatvora te mora platiti kaznu u iznosu od 250.000 eura. Također, 84-godišnji vlasnik kolekcije oružja njemačke vojske mora u naredne dvije godine donirati tenk i protuzrakoplovni top ili ih prodati i donirati sredstva u dobrotvorne svrhe. Već se javio jedan američki muzej kao potencijalni kupac tenka, otkrio je branitelj vremešnog kolekcionara.

Pročitajte više