Nissan gradi vjetro-turbine

NISSANOVA tvornica u Sunderlandu ponovno je dobila certifikat ISO 14001, međunarodni standard za poštivanje okoliša. Briga za okoliš se nastavlja, a Nissan najavljuje gradnju prvih vjetro-turbina za opskrbu svojih tvornica električnom energijom.

Nissan Motor Manufacturing UK Ltd je certifikat prvi put dobio još 1998. godine i od tada ga doslovno ne pušta iz ruku. Kako bi i dalje zadržali spomenuti certifikat inženjeri su u tvornici uspostavili ciljeve za poboljšanje kvalitete proizvodnje. Planovi su vezani uz nadzor izgaranja plinova, brigu o otpadu i otpadnim vodama, učinkovito iskorištavanje energije i daljnje poboljšanje zaštite okoliša.

Nissanov idući korak je dobivanje dozvola za izgradnju elektro-energetskih vjetro-turbina. Time bi se ispuštanje ugljičnog dioksida u elektranama smanjilo za više od 10.000 tona godišnje. Ukoliko se najave ostvare, unutar kompleksa Nissanove tvornice u Sunderlandu bit će postavljeno sedam turbina.

Osim smanjenja emisije CO2,  tvornica će značajno smanjiti količinu ostalih zagađivača, a s obzirom na sve veće cijene energenata, ove će vjetro-turbine omogućiti značajnu uštedu troškova proizvodnje. Turbine bi trebale biti u funkciji do sljedeće jeseni, a njihov ukupni kapacitet proizvodnje bit će ekvivalentan potrebama 2.600 obitelji.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više