Nissan Power Wall – videozid u službi dizajna

U NISSANOVOM centru za dizajn u Paddingtonu (London) postavljen je videozid veličine 5.5 metara ciljem da se ubrza prva faza postupka razvoja automobila i time pojeftini cjelokupan razvoj novih proizvoda.

Video zid je veliko olakšanje u poslu jer se svi sudionici projekta mogu zajedno sastajati u dvorani i gledati 3D snimke dizajna automobila u prirodnoj veličini.

Pri tome, svi zajedno mogu sudjelovati u daljnem razvoju projekta mijenjajući detalje poput primjerice boje. Prednosti su očite se cijeli proces može obavljati bez skupe izrade modela, štedeći istovremeno vrijeme i novac.

Posebna pažnja je posvećena postizanju dobre atmosfere i okoline koja nije štetna za zdravlje korisnika. Okruženje dvorane omogućuje smanjenje štetnih elektromagnetskih polja, čiji je utjecaj vrlo jak u prostoru punom tehničkih naprava. Drveni podovi, tamno sivi čelični zidovi, rupe za zvučnu izolaciju, složeni sustav osvjetljenja i namještaj modernih boja pridonose cjelokupnom učinku.

Za pokretanje ovog složenog računalnog sustava dvostrukog projektora brine se tehnički inovativna oprema. Naravno, zadržane su funkcije klasičnih programa za pregled slika (sljedeći slajd, kontrast, rotacija), a upotrebu olakšava daljinski upravljač.

Cilj je što češće udružiti dizajnere i šefove, ubrzavajući tako projekte zahvaljujući boljoj zajedničkoj komunikaciji. Ukoliko sve urodi plodom, Nissan bi mogao postati tvrtka s najbržim razvojem proizvoda. Također, smanjivanje troškova razvoja utjecati će na ukupne troškove, a time i na krajnju cijenu gotovog proizvoda odnosno automobila.

U sklopu globalnog projekta uvođenja video zida, slično je okruženje napravljeno u Nissanovu studiju u San Diegu u Kaliforniji, Atsudi u Japanu te Farmington Hillsu u Michiganu.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara