Nissan predstavio multimedijski automobil na svjetskom kongresu ITS 2004

NISSAN je krajem prošlog mjeseca na jedanaestom svjetskom kongresu o Sustavu Inteligentnog prijevoza, koja je održana u Nagoyi,  predstavio zanimljivu studiju automobila opremljenog multimedijalnom platformom s mogućnošću istovremenog prikazivanja do četiri pokretne slike na ekranu.

Prototip je Nissanov odgovor na sve veće zahtjeve u području razvoja sigurnosne opreme, sustava za podizanje funkcionalnosti, te novih uređaja čija je namjena isključivo zabava.

Automobil je opremljen dvama monitorima, gdje je jedan smješten sprijeda, a drugi straga. Ovisno o odabranom načinu rada, monitor na prednjem sjedalu može istovremeno prikazati do četiri slike sa čak sedam kamera razmještenih na automobilu. Time je postignuta optimalna preglednost u vožnji i anuliran problem tzv. mrtvog kuta.  Neovisan rad monitora omogućuje njihovo različito korištenje i udovoljavanje mnogobrojnim zahtjevima vlasnika. Tako na primjer, dok prednji monitor prikazuje sliku situacije izvan automobila, monitor na stražnjem sjedalu može reproducirati  DVD zapis.

Sve gore spomenuto moguće je zahvaljujući korištenju mrežnog komunikacijskog sustava koji koristi optička vlakna velike brzine, te omogućuje prijenos velike količine podataka u kratkom vremenu. Brzina veze je oko 400 Mbps (mega-bites per second), što dopušta varijabilni prijenos veće količine podataka. Dok tradicionalni analogni kablovi mogu prenijeti samo jednu sliku, ovaj komunikacijski sustav podržava prijenos više slika odjednom.

Također, primjenom optičkih vlakana značajno je reducirana masa. Tako je u ovom slučaju ostvarena 50-postotna ušteda, masa kablova smanjena je na pola težine kablova uobičajene konstrukcije..

Iduće izdanje kongresa  ITS 2005 održat će se tijekom studenog u San Franciscu, a više informacija je moguće naći na službenoj stranici http://www.itsa.org.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više