Novi automobili će imati alarm za upozorenje o djetetu na stražnjem sjedalu

 Foto: General Motors

OD 1990. godine više od 800 djece je smrtno stradalo u pregrijanim automobilima nakon što su ih roditelji slučajno ostavili u parkiranom vozilu.  
 
Prema istraživanju NHTSA-e, samo je u razdoblju od 1998. do 2012. godine od toplotnog udara u automobilima umrlo 527 djece, a njih više od 51% vozači su nenamjerno ostavili u automobilu. 
 
U Americi su tome odlučili stati na kraj, pa sve veći broj članova kongresa gura inicijativu da oprema koja bi vozača upozoravala na to da je na zadnjem sjedalu dijete postane serijska na novim automobilima. Tzv. HOT CARS (Helping Overcome Trauma for Children Alone in Rear Seats) prijedlog zakona prisilio bi proizvođače automobila da ugrade u sve nove automobile sustav koji bi vozača upozoravao na to da je na stražnjem sjedalu ostao putnik nakon što je motor automobila ugašen. 
 
 
I prije donošenja zakona je reagirao General Motors koji u svoje pojedine modele ugrađuje "Rear Seat Reminder", a od ove godine ga nudi na preko 20 modela. Sličan sustav nudi i sve veći broj proizvođača opreme za bebe. Ako se zakon usvoji, sustav upozoravanja će biti uniformiran i obavezan za apsolutno sve osobne automobile. 
 
Janette Fennell, jedna od osnivačica projekta KidsAndCars.org izjavila je: "To nije stvar politike i ne bavi se time tko je u pravu ili nije. To je stvar sigurnosti". 
 

Pročitajte više