Opel Astra: Prvih deset milijuna

JUBILARNA desetmilijuntna Opel Astra netom je sišla s proizvodne trake u Bochumu u Njemačkoj. Proizvodni jubilej označen je specijalno pripremljenom srebrnom Astrom karavan 1.7 CDTI.

S više od 500.000 prodanih modela prošle godine samo u Europi, Astra je najbolje prodavan automobil iz Opelove ponude te tako slijedi uspjeh prethodnika Kadetta nastavljajući Opelovu tradiciju proizvodnje tržišno uspješnih kompaktnih modela.

Priča o uspjehu Astre počela je 12. kolovoza 1991. kada je prvi F-model, vatreno crveni karavan, napustio tvornicu u Bochumu. Opel je preuzeo ime "Astra" od sestrinskog modela u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je Vauxhall još 1980. preimenovao Kadett u Astru. S deset milijuna primjeraka proizvedenih širom svijeta, Astra je već dugo najbolje prodavani automobil u 80 država uključujući i Hrvatsku.

Tijekom proteklih godina tržišni uspjeh Astre praćen je brojnim priznanjima. Ove godine Astra GTC izdvojena je kao stilski trendseter kada je u Kini proglašena najljepšim vozilom među uvezenim automobilima. Deset godina ranije Astra je osvojila nagradu "Red Spot" za visoku kvalitetu dizajna, a 2001. švedska udruga vozača Gröna Bilister (Zeleni vozači) preporučila je Astru 1.6 16V kao "Dobar ekološki izbor".

Astra najviše vole Britanci koji su prošle godine kupili 119.082 primjeraka. Drugo po veličini tržište je njemačko (74.226), a nakon njega slijede talijansko (43.128) i španjolsko (41.282). Najpopularnija izvedba u Zapadnoj Europi je 1.6 Enjoy.

Prva generacija (1991 - 1998) je sa 4,13 milijuna prodanih primjeraka najbolje prodavan Opelov model svih vremena. Druga generacija Astre predstavljena u proljeće 1998. prodana je u impresivnih 3,8 milijuna primjeraka, a još uvijek se proizvodi u Gliwicama, Poljska, pod imenom Astra Classic. Treća generacija predstavljena u ožujku 2004. godine na dobrom je putu da ponovi uspjeh prethodnika - dosad je prodana u 1,9 milijuna primjeraka. Također, model se prodaje u SAD-u od kraja 2007. godine pod Saturnovom značkom.

Astra s prednjim pogonom proizvodi se u osam tvornica na trima kontinentima. Europski pogoni nalaze se u Bochumu (Njemačka), Antwerpu (Belgija), Ellesmere Portu (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Gliwicama (Poljska), a automobila se sastavlja još u Rusiji, Ukrajini i Brazilu.

I za kraj koja riječ o gami. Opel Astra ima bogatu ponudu koju čini sedam različitih karoserijskih izvedbi, a kupcima je na raspolaganju izbor od dvanaest motora, šest mjenjača, šest paketa opreme i 90 elemenata s popisa dodatne opreme.

Pročitajte više