Ove aute ćete prilagođavati korištenjem aplikacija na pametnom telefonu

Foto: Kia

KOREJSKI gigant je objavio kako će uskoro predstaviti vrlo zanimljivu novost u ponudi svojih automobila.

Korejski koncern pod kojim su Kia i Hyundai radi na razvoju tehnologije koja će omogućavati prilagođavanje motornih performansi električnih vozila upotrebom pametnih telefona. Već sada je poznato kako će vozači novu tehnologiju moći koristiti za prilagođavanje bar sedam funkcija. Moći će podesiti najveći okretni moment, startanje motora, mogućnosti regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, način ubrzanja te odzivnost i potrošnju energije pri upotrebi klima-uređaja.

"S obzirom na to da do 2025. godine namjeravamo lansirati 44 ekološki prihvatljivija vozila, među kojima će biti čak 23 električna, vidimo potencijal u tehnologijama i uslugama za vozila bez motora s unutarnjim izgaranjem", rekao je istraživač JeongSoo Eo iz Hyundai Motor grupe i nastavio: "Razvojem tehnologije mobilnosti nastavljamo s unapređivanjem korisničkog iskustva električnih vozila, prilagođenih željama pojedinaca."

Ova tehnologija postaje izuzetno zanimljiva iz perspektive car-sharinga pa će omogućiti ograničavanje postavki proporcionalno profilu vozača. Također, aplikacija će analizom preostale razdaljine i predviđene potrošnje energije nuditi optimizirane postavke za dolazak do odredišta.

Predviđeno je i dijeljenje pojedinih postavki između korisnika, a moći će se i koristiti predložene tvorničke postavke za svaku konfiguraciju rute.

Upotreba ove tehnologije u vozilima sestrinskih kompanija, Kije i Hyundaija, predviđena je u skoroj budućnosti.
 

Pročitajte više