Ovo su auti koji će se prestati prodavati ove godine

ZA NEKE niste ni znali da se proizvode, a za nekima ćemo plakati još godinama.

Posljednjih godina svjedočimo velikim promjenama u autoindustriji. Elektronika i prateći sustavi koji vode prema autonomnom upravljanju i većoj ugodi će u konačnici promijeniti način korištenja automobila kao takvog. Do tada svjedočimo daljnjem širenju crossover ponude na uštrb klasičnih automobila. Prvi su već pali, poput trovratnih izvedbi kompaktnih modela koji su doslovno nestali preko noći. Idući odlaze monovolumeni, pa je tako unazad godinu dana njihova ponuda svedena na minimum. 

U novom valu su posebno osjetljivi sportski coupei. Kad je Audi u pitanju, iz prodaje se definitivno povlači TT, a model pritom neće dobiti dostojnog nasljednika. Šteta, jer TT je posljednjih godina evoluirao od šminkera bez pokrića do pravog sportaša.

Sličnu stvar napravit će i Alfa Romeo, a tog modela bit će nam još više žao. U pitanju je prelijepi 4C Coupe s 1.75 turbakom od 240 KS, a utjehe radi, reći ćemo kako toples izvedba ostaje u igri. To je odluka za Ameriku, ali i za sva tržišta gdje model nema tržišni uspjeh. A takvih je nažalost puno.

Kao što smo već javljali, BMW će gamu pročistiti ukidanjem nepopularnih modela. Za seriju 3 GT niste vjerojatno ni znali, a ubuduće je nećete moći ni kupiti. Isto vrijedi i za seriju 6 GT, ali i za monovolumensku seriju 2.

Ford je hrabar u Americi iz koje povlači C-Maxa i Fiestu. Malena Fiesta je najpopularniji Ford u Europi, pa ne čudi što će na Starom kontinentu i dalje biti u ponudi. Isto vrijedi i za Focusa, ali zato Mondeo više nema prolaz.

Mercedes je pak opasno prorijedio V12 ponudu, a sada će otići i SL 63 AMG. I dok neki drugi modeli neće dobiti nasljednike poput SLC-a, SL je u novom izdanju gotovo siguran. Iz domene sportaša vjerojatno odlazi i Nissanov 370Z, i to u oba izdanja. Iz Amerike se povlači Juke, dok će Europa ipak dobiti novo izdanje utemeljitelja klase. Još neko vrijeme ćemo na Starom kontinentu moći kupovati i Smarta, ali sudeći po popularnosti, svim njegovim izvedbama su odbrojeni dani.

I na kraju Volkswagen. Beetle je Final Edition izvedbom otišao u povijest, a istim putem idu Golf i njegova sportska R izvedba. Ne brinite, novi Golf dolazi i donosi prepoznatljiv izgled.

Pročitajte više