Pola stoljeća AMG-a: Od starog mlina do najvećeg u svijetu!

 Foto: Mercedes-AMG

AMG je trenutno najveći proizvođač u performance ponudi, a godišnje proda nevjerojatnih 100.000 vozila. 
 
AMG je danas sinonim za vrhunske automobile ekskluzivne ponude i vanserijskih performansi. Tvrtku su prije 50 godina u Affalterbachu u starom mlinu osnovali Hans-Werner Aufrecht i Erhard Melcher, no tek je s Mercedesom (od 1990) zabilježila drastičan rast. Tvrtka koja je nekad imala dva zaposlenika danas zapošljava 1.500 ljudi, a u ponudi ima na desetke modela. Ustvari, samo je jedna stvar ostala ista, a to je princip "jedan čovjek, jedan motor", što doslovno znači da svaki motor ručno sklapa jedan inženjer. Affalterbach je i sjedište ručnog sklapanja motora. Tu se proizvode AMG V8 motori, a ostali motori proizvode se u Kölledi (četiri-cilindrični redni motori) i Mannheimu (V12 motori).
 
Procvat AMG-a zabilježen je prošle godine kada je isporučeno 99.235 vozila, što je rast od nevjerojatnih 44,1% u odnosu na godinu prije. Primjera radi, prodaja se od 2013. godine utrostručila. Veliki dio zasluga ide na račun širenja game, kako modela, tako i motora. Osim moćnih V8 motora iz 63 serije tu je i serija kompaktnih modela s oznakom 45, zajedno sa širokom ponudom modela serije 43. Tržišta s najvećom prodajom u ovoj najuspješnijoj godini ponovo su bila tržišta SAD-a, Njemačke i Kine.
 
Najimpresivnija performance ponuda u svijetu uključuje više od 50 modela, od najsnažnijeg serijski proizvedenog četiri-cilindričnog kompakta do sportski elegantnog modela S 65 sa moćnim V12 motorom, od limuzina i karavana do široke ponude SUV modela i coupea, kabrioleta i roadstera. 
 
Kao što je bilo najavljeno, AMG-ov 50. rođendan donosi prekretnicu u obliku hiper-automobila. Bit će to prvo komercijalno dostupno vozilo s F1 hibridnim pogonom i odobrenjem za javne ceste. Uz ukupnu snagu sustava od preko 1.000 KS i pogonom na četiri kotača s potpuno električnom prednjom osovinom, ovaj koncept predstavlja vrh onoga što je trenutno tehnološki moguće proizvesti. 
 
AMG trenutno ima preko 400 Performance centara u 40 država, a korisnicima je na raspolaganju i online usluga AMG Private Lounge s preko 48.000 registriranih članova.

Pročitajte više