Porsche razmišlja o napuštanju dizelskih motora

 Foto: Porsche

AFERA Dieselgate nije zaobišla Porsche, pa se mnogi pitaju kada će u kompaniji povući radikalnu odluku. 
 
Pravi Porscheovi poklonici oduvijek su tvrdili kako dizelašima nije mjesto u Porsche. Svako zlo za neko dobro, pa bi tako Volkswagenova afera mogla lako vratiti stvari tamo gdje im je mjesto. U slučaju Porschea to znači napuštanje prakse ponude dizelskih motora. To je jedna od opcija o kojoj se u Porscheu intenzivno razmišlja, potvrdio je šef Porschea Oliver Blume za Reuters i dodao: "Još nismo donijeli konačnu odluku".
 
Blume je potvrdio kako će odluka biti donesena do kraja desetljeća, ali i kako će u narednih 15 godina Porsche u gami imati modele s klasičnim pogonom, plug-in hibride i dakako električne modele. 
 
Ove godine nam stiže novi Cayenne, a Blume je potvrdio kako će ga nuditi i u dizelskoj izvedbi, ali je i jasno rekao: “Za buduće generacije imamo drugačiji scenarij“.  
 
Dizelske izvedbe trenutačno čine oko 15% Porscheove globalne prodaje i uspješno obaraju CO2 prosjek cijele game. U narednih desetak godina električni bi modeli mogli imati udio i do 25%, a među njima bi posebno mjesto imao Mission E najavljen za 2019. godinu. 

Pročitajte više