POVRATAK KRALJA Toyota predstavila novi RAV-4 i dovodi ga uskoro u Europu

 Foto: Toyota

ČETVRT je stoljeća prošlo otkako je RAV-4 pokrenuo SUV/crossover revoluciju u kompaktnom segmentu, a sada je došlo vrijeme za novi korak i petu generaciju modela. 
 
U Americi je ovaj model izuzetno popularan, a svih ovih godina odlično se nosio sa sve brojnijom konkurencijom. Toyota sada vraća priču na početak i predstavlja opet RAV-4 u inovativnom izdanju, baš poput prve generacije. Dizajn inspiriran prošlogodišnjom studijom FT-AC, a to znači kako se oštrim dizajnom itekako razlikuje od prethodne generacije lansirane 2013. godine.
 
 
Iza robusnog izgleda krije se potpuno novi interijer, a jedina dodirna točka s prethodnikom je izgled upravljača. Sve ostalo je novo, pa i očekivano "plutajući" zaslon te nešto inovativniji dizajn kontrola pratećih sustava. Apple CarPlay je sada standardan, WiFI povezivanje, a sve kreće sa 7-inčnim zaslonom i JBL muzikom. Naravno, svi elementi pasivne i aktivne sigurnosti su uključeni, a na popisu opcija su dodatni sustavi asistencije.
 
 
Recimo i kako je nova generacija modela prešla s TNGA C na TNGA K platformu koju koriste Camry i Avalon, a to u prijevodu znači rast međuosovinskog razmaka 3 cm. Duljina vozila je čak neznatno manja, kao i visina, a blagi plus RAV bilježi u širini.
 
Osim AWD Pogona RAV-4 postaje i prva Toyota s Dynamic Torque Vectoring sustavom koji do 50% momenta šalje na stražnje kotače, uz odgovarajući omjer između lijevog i desnog kotača.
 
 
Ponudu motora u Americi će činiti 2.5 benzinac s osam-stupanjskom automatikom te hibridna izvedba. Isto možemo očekivati i u Europi, ali uz razliku da će benzinsku izvedbu pokretati 2.0 motor. Predstavljanje i start prodaje kreće početkom iduće godine. Podsjetimo, RAV4 je jedan od najpopularnijih modela i u Europi. Jedine Toyote koje se bolje prodaju su jeftiniji Yaris i Auris te pomodni C-HR.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Toyota, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Toyota

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više