Predstavljen BMW ActiveHybrid 5 Concept

BAVARSKI je proizvođač najavio dolazak još jednog ActiveHybrid modela. Ovaj je put riječ o hibridnoj izvedbi modela nove generacije serije 5. Standardni bi model na tržište trebao stići tijekom proljeća, a u Ženevi će predstavljeni hibrid navodno trebati pričekati do sljedeće godine.

Za sada se zna kako će ActiveHybrid 5 pokretati hibridni pogon koji se sastoji od 6-cilindričnog bi-turbo benzinskog motora s izravnim ubrizgavanjem, automatskog 8-stupanjskog mjenjača i električnog motora snage 54 KS te litij-ionskih baterija. Konvencionalni motor po potrebi može poslužiti kao generator baterija.

U BMW-u tvrde kako će ovaj hibridni sklop donijeti uštedu od oko 10 posto, a u gradu će biti moguće koristiti i isključivo električni pogon. Dodatnom smanjivanju potrošnje će svakako pripomoći i stop-start sustav.

Nadalje, tu je i navigacijski sustav s kojim je uparen program nadzora potrošnje električne energije. Naime, ukoliko se pred vozilom nalazi više nizbrdica tada će sustav tijekom vožnje povećati upotrebu električne energije, znajući kako će ju na spomenutim nizbrdicama nadoknaditi.

Više po službenoj premijeri.

Pročitajte više