Prodaja novih automobila i dalje u padu

Foto: M.N, L.Š/Index.hr

USLIJED povišenih davanja posrnulo tržište novih automobila u Hrvatskoj i u ožujku bilježi pad, i to od čak 20% u odnosu na lani.

Dodatno povišena davanja za nove automobile direktno se kose sa "željom" vlasti da pomladi hrvatski vozni park i učini cestovni promet sigurnijim. Rezultati prodaje novih automobila to najbolje govore. Tako je prošlog mjeseca prodano tek nešto više od pet tisuća automobila (5041), odnosno čak 20% manje no u istom razdoblju 2018. godine. Time se Hrvatska postavila u društvo europskih tržišta s negativnim rezultatom, a i među njima je među lošijima.

Mercedes i Volkswagen najbolji

U ovakvom ozračju najbolje se i dalje snalazi Volkswagen. Ove godine prodajom 2.025 automobila drži vrh s čak 16,7% tržišnog udjela. Volkswagen je najbolji bio i u ožujku s 755 prodanih automobila, a slijedio ga je Renault sa 608 i Škoda sa 526 prodanih primjeraka. Top 5 zaokružuju Suzuki nastavkom popularnosti Vitare, te Dacia čiji je najprodavaniji model Duster.  

U domeni premiuma najbolje kotira Mercedes sa 119 prodanih automobila u ožujku, a slijede ga Audi sa 114 i BMW sa 86. Zanimljivo, put do kupaca našlo je 11 Porschea, pa je i kvartalni rezultat prestižne marke bolji u odnosu na godinu prije. Još zadovoljniji može biti zastupnik Infinitija, koji je samo u ožujku prodao više automobila nego u cijelom prvom kvartalu prošle godine.

Octavia je broj 1

Najpopularniji model na tržištu novih automobile i dalje je Škoda Octavia sa 310 prodanih primjeraka. Drugo mjesto osvojio je Renault Captur, kojem je prodaja u ožujku skočila pet puta u odnosu na dosadašnji mjesečni prosjek. Treći je naravno VW Golf s primjerkom manje (208). Top 5 zaokružuju Suzuki Vitara sa 2014 i Dacia Duster sa 199 prodanih primjeraka.

Očekivano, u top 20 je najviše crossover i SUV modela, a najskuplji je VW Tiguan na 12. mjestu s 98 prodanih primjeraka. Inače, gledamo li kvartalne rezultate Tiguan je na odličnom 4. mjestu iza prije spomenute trojke i ispred Clia.

Izvor: Promocija Plus

Pročitajte više