Najskuplji Spaček u povijesti izrađen je od drva

Foto: Rouillac

DRVENI Citroen 2CV nastao je 2011. godine.

Unikatni Spaček prodan je na aukciji 35th Garden Party Auction u dvorcu Château d’Artigny u Montbazonu, nedaleko od Toursa. Postigao je cijenu od 210.000 eura, čime je oborio prethodni rekord za čak 40.000 eura.

Drveni automobil inspiriran je slavnim Citroenom iz 1955. godine, a na samu izradu je utrošeno preko 5000 radnih sati. Osim vanjštine, od drva su izrađeni i svi elementi interijera, uključujući volan i sjedala koja su prekrivena drvenim letvicama. Korišteno je drvo trešnje, jabuke i kruške, a ovo remek-djelo potpisuje umirovljeni stolar Michel Robillard.

Osnova automobila je Citroen Dyane iz 1969. godine, a za pogon se brine maleni zrakom hlađeni dvocilindarski motor zapremine 602 cm3. Automobil je u voznom stanju, može postići 80 km/h, ali nije registriran za korištenje na javnim prometnicama. 

Kupac automobila je Jean-Paul Favand, jedan od utemeljitelja Muzeja sajamske umjetnosti, pa je vrlo vjerojatno da će ovaj 2CV postati izložak u trajnom postavu muzeja. 

>> Opis automobila i fotografije možete naći ovdje.

Robillard, autor 2CV-a, već je najavio novi projekt. Planira iz drva izraditi Citroen DS 21 Decapotable Chapron i dovršiti ga do 70. obljetnice DS-a. 

Pročitajte više