Proizvedeno 250.000 Audija s aluminijskom karoserijom

21. SVIBNJA 2003. s proizvodne trake u Neckarsulmu sišao je 250.000-ti Audi s aluminijskom karoserijom. Za jubilarni primjerak odabran je prestižni Audi A8 pokretan 4.0 TDI agregatom. 

Punih 10 godina Audi primjenjuje aluminij u serijskoj proizvodnji, počevši od prve genearcije "osmice, preko modela A2 sve do novog A8.

Koncept Audi Space Frame (ASF) je specijalno razvijen za aluminijsku karoseriju, a primjenjuje se od 1993. godine. Od tada je proizvedeno  više od 117.000 Audija A8 i oko 133.000 Audija A2. Primjena laganog materijala kao što je aluminij u kombinaciji s inteligentnim metodama konstruiranja se pokazala kao dobitno rješenje.

Audi se već dvadesetak godina bavi istraživanjem i razvojem primjene aluminija u automobilskoj proizvodnji. Uloženo se isplatilo, Audi je ima barem pet godina prednosti nad konkurencijom, a dosad je osvojio čak 40 priznanja. 

Laganim konstrukcijama Audi pridaje veliko značenje. Ovo poduzeće s četiri prstena već se 20 godina intenzivno bavi istraživanjem i razvojem primjene aluminija u automobilskoj proizvodnji. Tako je Audi izgradio know-how bez konkurencije u primjeni aluminija.

"U prednosti smo pred konkurencijom oko 5 godina", izjavio je Heinrich Timm, voditelj Centra za aluminij i laganu konstrukciju u Neckarsulmu.

"Konzekventnom laganom gradnjom uspjelo nam je reducirati potrošnju goriva, te istovremeno poboljšati udobnost, učinkovitost i sigurnost", rekao je Timm.

U korist aluminijskog koncepta govori i izvanredna mogućnost recikliranja materijala, te pozitivna energetska bilanca koja iz toga proizlazi.

Sa sustavom Audi Space Frame postignut je izrazito čvrst aluminijski okvir, u kojem su integrirani veliki aluminijski limovi koji imaju funkciju nosača. Pritom su prešani profili spojeni s multifunkcijskim sklopovima od tlačnog lijeva. Nova konstrukcija je zahtijevala i inovativne tehnologije. Tako su razvijene poboljšane lakometalne legure i tehnike procesa.

Bitni datumi u proizvodnji aluminijske karoserije

1983.  Početak projekta "Aluminium Intensive Car"
 
1985.  Predstavljanje studije Audija 100 s  aluminijskom karoserijom na sajmu u Hannoveru

1993.  Predstavljanje ASF-studije na Frankfurtskom sajmu automobila

1994.  Svjetska premijera Audija A8 s aluminijskom karoserijom na 
Sajmu automobila u Ženevi

1997.  Predstavljanje studije Al2 na Frankfurtskom sajmu automobila

1999.  Svjetska premijera Audija A2, prvog automobila masovne serijske proizvodnje s aluminijskom karoserijom, na Frankfurtskom sajmu automobila

2001.  Uvođenje na tržište A2 1.2 TDI, prvog 3-litrenog automobila s 5 vrata

2002.  Jubilej u proizvodnji 100.000-tog Audija A8

2003.  Svjetska premijera novog Audija A8 s dalje razvijenim ASF-konceptom na Pariškom sajmu automobila   

Pročitajte više