Promijenili su mišljenje: Tesla Model 3 je sada vrhunski auto

Foto: Tesla

POČETKOM godine proglasili su Model 3 početničkim promašajem, a sada ga vide kao najprofitabilniji električni auto.

Podsjetimo, Sandy Munro je ispred Munro & Associates početkom godine najavio detaljno provjeru Teslina noviteta, a već u prvom kontaktu je bio izuzetno kritičan. Sve ih je smetalo, od zazora pojedinih dijelova, loših ručica, pa sve do kompletnog dojma o automobilu kao vrlo nekvalitetnom.

Sada su se stvari promijenile, a Munro je, kako se u narodu kaže, pojeo *ovno. I priznao da je bio u krivu. Štoviše, nakon dodatnih analiza Model 3 je postao ne samo profitabilan proizvod, već i jedini električni auto koji bi mogao ostvarivati dobit od 30 posto.

"Model 3 je profitabilan. Nisam mislio da će se to dogoditi", komentirao je situaciju Munro za Autoline.

A uspjeh Tesle Model 3 temeljit će se upravo na električnom pogonu, odnosno baterijama. Panasonic je s Teslom napravio odličan posao, a upravo te električne komponente su "simfonija inženjerstva", mišljenja je Munro. Nadalje, Munro u tom segmentu Teslu stavlja ispred GM-ovog Bolta i BMW-ovog i3. Pritom se slaže s procjenom njemačkog magazina WirtschaftsWoche prema kojem izrada jednog primjerka Modela 3 stoji 28.000 dolara. Trenutno najjeftinija izvedba u prodaji stoji 50.000 dolara.

Podsjetimo, Musk je najavio kako će Tesla biti profitabilna u trećem kvartalu kada tjedna naklada Modela 3 dosegne 5000 primjeraka. To su postigli u zadnjem tjednu lipnja proizvevši 5.031 automobila. Dugoročni cilj je zarada od 25 posto na Modelu 3 što je i dalje nedostižno za konkurenciju.

A što se tiče izvještaja izgleda da ova mala detroitska tvrtka zna posao. Prvi izvještaj prodali su "neprijateljima" Tesle, a sada se obraćaju s afirmativnom izvedbom Teslinim pobornicima. Istina je vjerojatno negdje između.

Pročitajte više