PSA & Toyota: Prve fotografije zajedničkog modela

PSA Peugeot Citroën (PSA) i Toyota Motor Corporation (TMC) su objavili da je projekt zajedničkog razvoja gradskog automobila u finalnoj fazi.

Da je nakon tri godine suradnje razvoj tri nova vozila u segmentu malih gradskih automobila pri samom kraju potvrđuju i prve fotografije. Modeli namijenjeni europskom tržištu nositi će imena u skladu s nomenklaturom proizvođača, pa će se tako nakon svjetske premijere u Ženevi u ožujku iduće godine prometnicama kretati Peugeot 107, Toyota Aygo i Citroën C1,

Iako dijele veliki broj zajedničkih komponenti i dijelova, modeli se vizualno značajno razlikuju. Svaki automobil putem dizajna odražava osobnost svakog od proizvođača čime se nameće određenom soju kupaca.

U pogledu dimenzija, automobili su slični poput sijamskih blizanaca. Sva tri vozila su duga oko 3 metra, široka 1.6 metara i visoka oko 1.4 metara. C1 i 107 dijele iste gabarite, dok je Aygo neznatno manji. Da budemo prezicniji, Aygo je kraći 25, uži 15 i niži 5 mm.

U početku će se svi modeli nuditi u skromnoj gami motora koju čine jedan benzinski (1.0 VVT-i) i jedan dizelski (1.4). Oba motora ističu se modernom tehnologijom i prednostima koje ona donosi, a to su nizak stupanj zagađivanja i skromna potrošnja, pouzdanost i izražena agilnost.

O ozbiljnosti projekta dovoljno govori da je ukupna investicija, uključujući istraživanje i razvoj, te troškove početka proizvodnje procjenjena na čak 1.5 milijardi eura.

Gradski ljepotani razvijeni su na zajedničkoj platformi, a proizvoditi će se u istoj tvornici Toyota Peugeot Citroën (TPCA) u Kolin-u, Republika Češka. Kao što je najavljeno još u lipnju 2001. godine,  proizvodni kapacitet pogona  s 3.000 zaposlenih iznosi 300.000 vozila godišnje, 200.000 vozila za Peugeot 107 i Citroën C1, te 100.000 za Toyotu.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više