Renault Clio je HR Auto 2006. godine

DANAŠNJIM otvaranjem koverti s glasovima žirija i službeno je potvrđeno da je pobjednik ovogodišnjeg izbora za HR auto novi Renault Clio, inače europski automobil godine. 

Hrvatski novinarski žiri, točnije njegovih jedanaest članova, najviše su glasova dodijelili trećoj generaciji najpopularnijeg Renaultovog modela. Iako se tijekom zbrajanja glasova vodila neizvjesna utrka s francusko-japanskim triom, Clio je na kraju sa 72 osvojena boda pobijedio s 12 bodova prednosti.


Šest prvih, dva druga i tri treća mjesta bila su dovoljna za ostvarivanje osjetne prednosti u odnosu na drugoplasirani Citroen C1/Peugeot 107/Toyota Aygo, koji je uspio osvojiti 60 bodova.

Zanimljivo je da je upravo spomenutom triu maksimalni broj bodova dalo četiri novinara, a na drugo mjesto ih je stavilo još tri, no kako su dvoje novinara ocijenili gradske mališane vrlo niskim ocijenama, pobjeda je na kraju izgubljena.

Treće mjesto osvojila je Alfa 159 s osvojenih 43 bodova, što je ujedno i najveće iznenađenje izbora. Nasljednicu legendarne 156-ice svi su odreda pohvalili, no kako se radi o limuzini talijanskih gena,  više od trećeg mjesta se i nije moglo očekivati.

Konkretno, po jedan član žirija dodijelili su Alfi 159 maksimalnu odnosno minimalnu ocijene, dok su ju ostali svrstali u zlatnu sredinu.

Jedini monovolumen među šest finalista, Mazda5, ostvarila je vrlo dobar rezultat osvajanjem četvrtog mjesta. S 35 osvojenih bodova iza sebe je ostavila Suzuki Swift, te BMW-ovu seriju 3, koja se kao i BMW serije 1 (prošle godine) opet našla na začelju.

Naime, ovaj izbor prilikom ocjenjivanja automobila uzima u obzir i pogodnost pojedinog modela za hrvatsko tržište, odnosno samu cijenu vozila i troškove vlasništva.

Glasovanju žirija prethodio je testni dan održan na Automotodromu Grobnik, koji je pružio mogućnost usporednog testiranja kandidata. Kriteriji po kojima žiri već tradicionalno dodjeljuje bodove su udobnost, ekonomičnost, sigurnost, tehnička dotjeranost, estetski izgled, kvaliteta izrade, funkcionalnost, uvjeti prodaje te usporedna testiranja na test danu.

Hrvatski novinarski žiri Zbora automobilskih novinara HND čine: Željko Hitrec (Auto moto magazin), Darin Janković (Auto motor i sport), Hrvoje Gattin (AutoNet), Majda Lojo (Auto servis), Mirko Vukotić (Glas Slavonije), Edi Prodan (Novi list), Nada Matasović (Revija HAK), Zdravko Juričko (Slobodna Dalmacija), Sandra Mikulčić (Večernji list), Vedran Flajnik (Vjesnik), slobodni novinar Mato Pavličević.

Pročitajte više