Rusi i dalje mogu kupiti nove luksuzne automobile, evo i kako

Screenshot: Rolls Royce, Auto.ru

NEBROJENE sankcije i službeno povlačenje proizvođača automobila iz Rusije ne znači da su automobili zapadnog porijekla nedostupni. Naprotiv. 

Kao što se kaže - gdje postoji volja, postoji i način - tako su i Rusi našli način da dođu do toliko željenih skupocjenih automobila sa Zapada. O tome kako bogati Rusi dolaze do automobila raspisali su se brojni mediji, među kojima i New York Times. 

Američka publikacija je nakon provedene istrage mogla samo zaključiti da sankcije nemaju utjecaja na dobrostojeće stanovnike Rusije. Na Bliskom istoku su pronašli poduzetnike koji se bave preprodajom automobila u Rusiju.

Upravo su u vrijeme ostvarenog kontakta predstavnicima medija otkrili da su u procesu slanja skupocjenog Porschea Cayenne Turbo GT preko granice. Porsche je skupi primjer, ali puno bolje prolaze dostupnija vozila poput američkih kamioneta marke Ram (Dodge).

Osim pojedinačnog uvoza, nerijetko se događa i masovni uvoz. Pojedini zastupnici, nakon što je zatvorena pipa sa Zapada, preko drugih kanala naručuju brojne automobile, ponekad i više stotina odjednom. 

Kako piše Times pozivajući se na podatke Autostata, "neizravni uvoz je prošle godine činio 12% od 626.300 prodanih novih automobila u Rusiji". Iz toga je lako izračunati da je iz uvoza u Rusiju stiglo preko 75.000 automobila. 

Dovoljno je pogledati na ruske online burze i sve postaje jasno. U ponudi ima i novih modela Rolls Roycea, a nudi se i Ferrari SF90 Stradale, pa i Range Roveri, svi modelska godina 2023. Nema sumnje da postoje kanali putem kojih luksuzna roba dolazi u Rusiju, a jedino otvoreno pitanje je imaju li svoje prste u svemu i sami proizvođači. 

Pročitajte više