Simbol je luksuza na američki način, a sada je dobio novo izdanje

Foto: Cadillac

CADILLAC predstavlja novo izdanje svojeg najprestižnijeg modela. 

Naravno, već godinama ne govorimo o limuzinama. U pitanju je Escalade, full size SUV u američkim okvirima, a to u prijevodu znači da je velik, jako velik. Volio ga je i Tony Soprano, a u novom izdanju mogli bi ga zavoljeti i na našoj strani Atlantika. 

Najkraće rečeno, Ameri su opčinjeni novim modelom. A najkraće objašnjenje je to što je Cadillacu opet dopušteno da bude Cadillac. Pritom se zaboravlja da je osnova klasičan kamionet, a najviše poveznica ima s GMC Yukonom. 

Impozantnog izgleda ispod poklopca nudi klasiku, 6.2 V8 s 426 KS i 623 Nm. Novost je dizelaš, 3.0 šest-cilindraš s 286 KS i 623 Nm, usuglašen s deset-stupanjskom automatikom.

 

Unutra kraljevstvo, kako u pogledu prostora, tako i kad govorimo o opremi. Digitalni kokpit čini 38-inčni OLED zaslon koji realno čine dvije cjeline, 14,2-inčna za instrumente i 16,9-inčna za infotainment. Preostalih 7,2 inča je info centar smješten lijevo od upravljača. A oprema je prvoklasna i ide od AR navigacije s videoprijenosom na prednji ekran, do IR nadzora okoline u vožnji noću. Sveukupno ima devet kamera, od kojih su četiri standardna oprema. 

Cadillac na Escaladeu nudi i sustav autonomne vožnje koji radi na preko 320.000 km cesta u SAD-u i Kanadi, a koristi GPS, LiDAR i još silu senzora i kamera. 
I putnici straga dobivaju zaslone, i to promjera 12,6 inča. HDMI i USB povezivanje se podrazumijeva, kao i mogućnost komunikacije s vozačem. AKG audiosustav ima 19 zvučnika i subwoofer, a opcijski se nudi sustav s ukupno tri pojačala i 36 zvučnika. 

A kabina je toliko velika da putnici mogu razgovarati putem audiosustava, odnosno njegovih zvučnika i mikrofona. I doista, dovoljno je reći da u trećem redu sjedala putnici imaju 883 mm prostora u predjelu koljena. A prtljažnik ovisno o tome preklapaju li se sjedala guta do tri kubika. Za one koji žele još, tu je i ESV verzija koja je produljena za 404 mm. Nudi 933 mm u trećem redu i do 3,6 kubika. 

Više od ovoga ne nudi nitko u Americi, ali i ostatku svijeta. Posebno ako svemu pridodamo cijenu od 75.197 USD kojom aktualni Escalade starta na američkom tržištu. Novi navodno neće biti ništa skuplji.

 

Pročitajte više