Predstavljena aplikacija za detekciju kvara automobila sluhom, evo kako radi

Foto: Škoda

OVAJ pristup uvelike olakšava dijagnostiku kvara.

Koliko često ste se našli u situaciji da vam auto proizvodi čudan zvuk nepoznatog izvora? Patnja je to koja može trajati danima, dok se ne pronađe uzrok problema. Ne nužno i za vlasnike Škode, barem ako ova inovacija doživi komercijalnu upotrebu.

Škoda je razvila aplikaciju za detekciju kvara. Zove se Sound Analyzer, a svrha joj je da detektira zvuk u automobilu i potom tehnologijom umjetne inteligencije usporedi sa snimljenim uzorcima u bazi. Uzorak kojem je snimljeni zvuk najsličniji bit će ujedno i najvjerojatniji uzrok problema. Algoritam u usporedbi može determinirati svaku devijaciju od uzorka i uputiti na moguće rješenje.

Aplikacija radi tako da potom tehničara obavijesti gdje da potraži uzrok problema. U Škodi kažu kako je točnost aplikacije visokih 90%. Trenutno može prepoznati deset zvučnih uzoraka uključujući zvuk upravljačkog sustava, kompresora klime i spojki u DSG mjenjaču. 

Aplikacija djeluje vrlo obećavajuće pa se mnogi nadaju kako će uskoro doživjeti barem djelomičnu komercijalizaciju. U Škodi naglašavaju da će njenom primjenom vrijeme boravka automobila u servisu biti skraćeno, a time i povoljnije. 

Također, Škoda razmatra implementaciju ove aplikacije u sam automobil u proizvodnji, a to bi onda značilo i ugradnju niza senzora koji bi konstantno prisluškivali događanja u automobilu. Kvar bi se tako ranije detektirao, a auto bi mogao putem online veze sam komunicirati sa servisom. Na vlasniku bi bilo tek da potvrdi neki od ponuđenih termina servisa. 

Aplikacija se trenutno testira u 245 servisa u 14 zemalja. 

Pročitajte više