Smatran je najružnijim autom na svijetu, ali Kinezi su ga iskopirali

Foto: Zotye

FIATOVU Multiplu mnogi su smatrali najružnijim autom na svijetu, ali to nije spriječilo jednu kinesku marku da nastavi proizvoditi takav model i nuditi ga na tržištu.

Najzanimljivija stvar je da je kopiju Multiple nudio Zotye, kineska marka poznata po kopijama Porsche Macana i Range Rovera. Međutim, kopija Multiple je nastala u suradnji s Fiatom. Radi se o redizajniranoj izvedbi koja je lansirana 2004, a koja je izgubila nekonvencionalno lice i zadržala praktičnost izvornika 

Multipla se u Europi nudila do 2010. godine, dok se u Kini nastavila proizvoditi i dalje pod imenom Multipan i kasnije M300. Uz benzinsku izvedbu imala je i električnu, koja se paralelno proizvodila sve do 2013.godine.

Zotye M300 Langyue je vizualno bio identičan originalu, dok je u interijeru nudio i opciju s pet sjedala. Pomalo je to nerazumljivo za vozilo izražene širine kojem je konfiguracija sa šest sjedala bila jedan od aduta. Međutim, kako se automobil sklapao u Kini, s dijelovima lokalnih kooperanata, cijena mu je bila značajno niža. Početak ponude je bio na razini od tek 10.500 dolara.

Električni model pokretao je elektromotor s 82 KS i 250 Nm postavljen sprijeda u kombinaciji s baterijama kapaciteta 35.2 kWh. Deklarirani doseg po NEDC-u je bio do skromnih 2000 km, ali su Kinezi predvidjeli brzu zamjenu setova baterija. Svaki od četiri seta teži 65 kg, a za zamjenu je dovoljno manje od pet minuta. Ovakva praktičnost se posebno svidjela taksistima koji su kinesku Multiplu upravo zato birali često.

Zotye je na kraju proizveo svega 25.036 primjeraka ovog modela, a proizvodnja je obustavljena 2013. godine. Zotye je izdržao do prošle godine kad je trebao početi prodavati automobile i na američkom tržištu. Međutim, dugovi su se gomilali i tvrtka je na kraju bankrotirala. 

Pročitajte više