Specijalni Aston Martin u spomen na legendarni zrakoplov

 Foto: Aston Martin

ASTON Martin predstavlja Vantage V12 S u specijalnom izdanju povodom 80-og rođendana legendarnog zrakoplova. 
 
Kao što mu dodatak u imenu govori, radi se o obilježavanju 80 godina otkako je Supermaine Spitfire ušao u službu kraljevskih zračnih snaga (RAF). Tom prilikom bit će proizvedeno svega osam primjeraka, i to po cijeni od čak 180.000 GBP, odnosno oko 216.000 EUR. Izuzetno je to mala naklada, čak i uzimajući činjenicu da je od preko 20.000 proizvedenih zrakoplova danas sačuvano svega pedesetak Spitfirea. 
 
 
Kako bi što bolje povezao automobil s najslavnijim britanskim zrakoplovom Aston Martin je uz Q odjel uposlio i tvrtku Aircraft Restoration Company iz Duxforda, koja je odgovorna za izradu pojedinih dijelova. Tako će pojedini detalji poput završetka ispuha snažno podsjećati na ispuh sa Spitfirea. 
 
I Interijer se distancira na specijalnoj izvedbi. Osim logotipa posebne serije pojedini detalji su snažno povezani za zrakoplovnom povijesti. Tako su tepisi izrađeni od kože kao i pilotske jakne, kvake su preslika ručica iz zrakoplova, a posebne oznake postavljene su i na poklopac zračnoj jastuka. Kupac opcijski može odabrati originalnu pilotsku kacigu, jaknu i naočale, a uz automobil će dobiti i foto album za uspomenu na primopredaju vozila. 
 
 
Duxford i njegov kraljevski ratni muzej 18. listopada će biti mjesto posebne manifestacije na kojoj će učestvovati i veterani 2. svjetskog rata, a na kraju će se održati i primopredaja ključeva. Događaj će uveličati i jedan pravi Spitfire preletima zrakoplovne piste po kojoj će voziti svih osam Astona. 
 
Podsjetimo, Vantage V12 S pokreće Astonov 5.9 V12 motor sa 573 KS, a 100 km/h postiže za 3,9 sekundi uz 330 km/h maksimalne brzine. Cijena mu je oko 140.000 GBP, odnosno oko 170.000 EUR. 

Pročitajte više