Stižu poticaji: Najjeftiniji električni auto možete uhvatiti za 100.000 kn

Foto: Index, Dacia, Hyundai, Smart, Renault

PRITOM nemojte imati velika očekivanja jer na popisu desetak najjeftinijih nema puno obiteljskih automobila. 

Kao što je poznato, 27. lipnja kreću prijave za novi krug poticaja u kojem je osigurano nešto više od 100 milijuna kuna subvencija. Postoji nekoliko limita, a među njima su mogućnost prijave za jedno vozilo, sufinanciranje do 40% vrijednosti vozila te maksimalni iznos subvencije od 70.000 kuna. 

Top 3 najjeftinija

Najjeftiniji električni automobili su ujedno i najzanimljiviji. Električni automobili najbolje pokazuju svoje adute u gradu, a tu se cijenom ističu sljedeći modeli. 

Apsolutno najjeftinija opcija je Dacia Spring, Toliko je "jeftina“ da za nju ne možete ni izvući maksimalni iznos subvencije, a platit ćete ju minimalno 100.500 kn. Radi se o malenom crossoveru skromnih performansi s dosegom od 230 km, što ga čini odličnim izborom u gradskoj vožnji. 

>> FOTO Dacia Spring je prvi električni auto dostupan svima. Poznata cijena za Hrvatsku

Nešto skuplji, ali još manji je Smart ForTwo. Ima još manju bateriju, a doseg mu je tek 130 km. Ako tražite više stila, najčešće se vozite sami i trebate auto za svakodnevne gradske potrebe, oko 109.000 kn vrijedan Smart je jedan od izbora. 

Na trećem mjestu je Renault Twingo (naslovna fotografija). Skuplji je (124.900 kn), ali tu se radi već o automobilu pristojnih performansi, solidne brzine punjenja i dosega do 190 km. Model smo imali prilike testirati, a ovo su naši dojmovi. 

>> Testirali smo električni Twingo, kandidata za najbolji gradski auto

Obiteljska opcija

U domeni nešto većih automobila izdvaja se Hyundai kona Electric. Nudi se već neko vrijeme, a u kombinaciji sa slabijom baterijom od 39.2 kWh nudi doseg od 300 km. Sasvim solidna kombinacija za 190.000 kn, zar ne?

Imajte na umu da je u ponudi opcija s osjetno većom baterijom, ali tada cijena drastično raste u područje gdje je izbor osjetno veći. 

Za posao

Sve je veća ponuda i radnih vozila na struju. Tu ćemo izdvojiti Renault Kangoo Van E-Tech koji je nedavno stigao na tržište. Prethodna generacija električnog dostavnjaka je solidno prošla na tržištu, a nova sada nudi puno opcija.

Doseg je do 300 km, motor snažan 90 kW, a za pola sata puni se za 170 km dosega. Početna cijena s poticajem je oko 210.000 kn. 

Pročitajte više