Studija potvrdila: Zračni jastuci spašavaju živote, ali ne i ovi, imate li ih?

Foto: IIHS

NAJNOVIJA američka studija pokazala je kako jedan zračni jastuk ne donosi očekivanu razinu zaštite.

Kad je početkom 2000-ih Toyota u Europu dovela zračni jastuk za koljena vozača, EuroNCAP je tu gestu pohvalio i rekao da doprinosi sigurnosti. Američki institut za sigurnost na cestama (IIHS) je pak nedavno zaključio kako je doprinos tih zračnih jastuka u zaštiti vozača i suvozača minimalan.

Taj zaključak IIHS temelji na posljedicama više od 410 prometnih nesreća, odnosno frontalnih sudara koji su bili analizirani. Kad su usporedili posljedice sudara auta opremljenim tim zračnim jastucima te onima bez takve zaštite, rezultat je bio neočekivan: zračni jastuci za koljena nisu od neke koristi.

"Zračni jastuci za koljena pružaju tek minimalnu zaštitu u određenim tipovima frontalnih sudara i to samo na strani vozača, pokazali su crash testovi IIHS-a", stoji u priopćenju. Jezikom brojeva, vjerojatnost ozljede u sudaru je pala minimalno, sa 7,9 na 7,4%.

Međutim, ako putnici nisu vezani, dobrobit ovih zračnih jastuka je višestruka. I to je razlog zašto mnogi proizvođači instaliraju zračne jastuke kako bi prošli federalne sigurnosne testove s lutkama koje nisu pričvršćene pojasom, objašnjavaju u IIHS-u.

Pročitajte više