Superatraktivna Kia XCeed je stigla u salone, poznate i cijene

Foto: KIa

KOREJSKA marka će novim modelom potvrditi status Ceeda kao najatraktivnije obitelji u kompaktnom segmentu, evo i zašto.

Kia Ceed je već osvojila srca publike i kritike. A Korejci su pritom prvi ponudu obogatili atraktivnim shooting brake izdanjem, koji se postavio kao kompaktni šminker u ponudi klasičnih izvedbi, kombilimuzine i karavana. A kako baš nitko ne bi okrenuo leđa tu je sada i XCeed, crossoverska i ujedno tržišno najjača od četiri člana obitelji.

Službeno stajalište Kijinih prodajnih stručnjaka je jasno – XCeed će biti najprodavanija izvedba u ponudi Ceeda i jedna od najpopularnijih Kia na tržištu.

A taj optimizam ne temelje samo na činjenici da su danas crossoveri izuzetno popularni te da su već sa scene istisnuli monovolumene i karavane (a ni kompaktima se ne piše dobro). Izgled XCeeda će većina proglasiti atraktivnim, a jednako privlačnim ocijenit će i interijer. A pritom ćemo pohvaliti Kiju jer nije uzela Ceed i samo ga podigla. Naime, jedina dio Ceeda koji je i ovdje prisutan su prednja vrata.

Duljinom od 4395 mm XCeed je 85 milimetara dulji od 5-vratnog Ceeda i 90 milimetara kraći od Sportagea. Njegova visina je 1495 mm, što znači da je 48 mm viši od Ceeda i 155 mm niži od Sportagea.

Oni s obje na zemlji povoljnim će ocijeniti 426 litara prtljažnika (+31 l u odnosu na Ceed), te povišeno sjedeću poziciju kao posljedicu podnice postavljene na 184 mm od tla.

Start ponude je 1.0 T-GDI sa 120 KS i 172 Nm, a slijedi ga 1.4 turbak sa 140 KS i 242 Nm. Najsnažniji motor u XCeedovoj ponudi je 1,6-litreni T-GDi motor s 204 KS i 265 Nm, poznat iz GT izvedbi. S njim XCeed ima 100 km/h u 7,5 sekundi.

Početkom sljedeće godine stići će i 1.6 CRDi dizelaši sa 115 i 136 KS te ekološke hibridne izvedbe. U Kiji očekuju mjesečnu prodaju na hrvatskom tržištu od barem 50 primjeraka, što s obzirom na početnu cijenu od 151.990 kuna zvuči vrlo ostvarivo. Pogotovo jer govorimo o LX Joy paketu opreme koji nema puno rupa u ponudi.

>> Akcijski cjenik: Kia XCeed

Pročitajte više