Tesla testira autopilot baziran na kultnom filmu

Screenshot: YouTube

PROIZVOĐAČ električnih automobila Tesla testira način vožnje baziran na poznatom filmu apokalipse "Pobješnjeli Max". Filmski klasik s Melom Gibsonom iz 1979. inspirirao je šefa firme Elona Muska za najvišu postavku Teslina sustava i dosad najekstremniju postavku tolerancije u sustavu detekcije mrtvog kuta, piše CNN.

Ta postavka omogućuje manji prag udaljenosti za vozila u blizini i osmišljena je za iznimno prometne autoceste, čime je omogućeno vozilu da se prestrojava i u uvjetima kad je zbog gustoće prometa nemoguće uspostaviti siguran razmak između vozila. Musk je na Twitteru objavio fotografiju Teslina razvojnog stadija autopilota.

Stiže Teslin kamion

Tesla je još u studenom prošle godine najavio kako planira ući na tržište teških radnih vozila, počevši s kamionom Tesla Semi koji do "stotke" dolazi za dvadesetak sekundi prevozeći pritom 36 tona, a s jednim punjenjem može voziti 800 kilometara.

Tesla Semi ima strujno oblikovanu kabinu kako bi se maksimalno smanjio otpor zraka u vožnji i samim time povećala autonomija. Kad je prazan, kamion na šest kotača ubrzava poput sportskog automobila.

Novi, još brži punjači

Tesla je morao razviti nove, još brže (jače) punjače, takozvane Megachargere. Novi Megachargeri znatno su brži od sadašnjih Superchargera, no njihova snaga i dalje ostaje nepoznata, a pretpostavlja se da bi baterije kamiona mogle biti napunjene u manje od sat vremena. Megachargeri će se napajati solarnim panelima, stoga se punjenje Teslinih kamiona neće oslanjati na energetski sustav. Musk kaže da će mreža Megachargera biti toliko razgranata da će se kamioni moći puniti kada se roba utovaruje ili istovaruje. 

Kamion će imati i autonomna poboljšanja u vožnji, uključujući automatsko kočenje u slučaju nužde, vođenje trake, upozorenje za napuštanje trake i snimanje vožnje.

Trenutačni sustav Teslina autopilota iz programa osobnih automobila kontrolira upravljanje, kočenje i ubrzanje, a vozač mora imati ruke na upravljaču.

Pročitajte više