Toyota Hilux: Više snage i stila

JEDAN od popularnijih pick-up vozila na europskom tržištu bilježi prva značajana poboljšanja u novoj generaciji. Nakon premijere na londonskom auto-salonu Hilux će se nuditi sa snažnijim motorima, bogatijom opremom i novim automatskim mjenjačem.

Novi motor za bolju prohodnost

Najveća novost je uvođenje 3.0 D-4D dizelskog agregata poznatog iz Land Cruisera čime Hilux sa začelja segmenta po snazi pogonskih motora dolazi u prvi plan. Provjereni agregat sa 171 KS i 343 Nm (od 1.400 do 3.400 o/min) daje Hiluxu najbolji odnos snage i mase u segmentu.

Maksimalna brzina modela opremljenog ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa je 170 km/h dok potrošnja goriva iznosi 8,3 l/100 km. U slučaju izbora automatskog mjenjača s četiri stupnja prijenosa Hilux postiže 175 km/h i prosječno troši 9,4 l/100 km. Ovako motorizirani Hilux postići će 100 km/h za samo 12 sekundi.

Istovremeno je pojačan i postojeći 2.5  D-4D motor koji sada razvija 120 KS, ili 18% veću snagu od prethodnika. Tomu valja pridodati i maksimalnih 325 Nm zakretnog momenta, što je najbolji rezultat u klasi.

Najveća brzina je sada 165 km/h (4x2 pogon, ručni mjenjač) i 155 km/h za 4x4 inačicu. Ovako motorizirani Hilux će u kombiniranom ciklusu trošiti od 7,4 l/100 km do 8,3 l/100 km, ovisno o izvedbi, dok je ubrzanje do 100 km/h skraćeno na 13,5 (4x2), odnosno 15 sekundi (4x4).

Oba nova motora zadovoljavaju Euro IV propise o emisiji plinova, a nova gama modela Hilux kupcima nudi odličnu ravnotežu između užitka u vožnji, niske potrošnje goriva i niske razine emisije.

Na teren s više stila

Privlačnost Toyote Hilux je dodatno naglašena vanjskim stilskim promjenama, te uz 3.0-litreni D-4D motor, napredne Optitron pokazivače i instrumente te multi-informacijski zaslon.

Stilske promjene Hiluxu daju sada još čvršći izgled, a uključuju otvor na poklopcu motora za povećanje protoka zraka za intercooler i prednja svjetla za maglu kod bogatije opremljenih modela. U ponudi su i nove boje karoserije, i to Night Sky crna, Setallar plava i Stone siva.

Na popisu dodatne opreme se nalazi DVD navigacijski sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir i dinamičkim navođenjem. Integrirani audio sustav s radio prijemnikom, CD i MP3 reproduktorom zaokružuje mogućnosti Toyotine multimedije.

Prodaja iznad očekivanja

Posljednja generacija Hiluxa u Europi je predstavljena 2005. godine, a radi se o šestoj generaciji Toyotinog drugog po redu najprodavanijeg modela u svijetu. Od svojeg predstavljanja daleke 1967. godine, prodano je više od 12 milijuna primjeraka ovog modela.

Hilux je jedno od tri vozila (RAV4 i Land Cruiser)koje se razvija na globalnoj bazi pod Toyotinim IMV (Innovative International Multi-purpose Vehicle) projektom, a s ciljem ostvarivanja uspješne globalne prodaje. Prvi ispit je položen s odličnim uspjehom. Novi Hilux prodaje se u više od 140 zemalja, a do kraja svibnja 2006. prodaja je dosegla 558.223 primjeraka. Čak štoviše, velika potražnja reducirala je europsku prodaju koja je Toyotinim ukazom ograničena na 23.000 primjeraka.

Nova Toyota Hilux je već najprodavanije pick-up vozilo na tri europska tržišta (Danska, Finska i Norveška), te povećani proizvodni kapaciteti u Toyotinoj tvornici u Južnoj Africi (TSAM) znače da će u 2007. europski ciljevi prodaje biti podignuti na 34.000 komada


Na pojedinim tržištima Toyota je predvidjela lansiranje top-izvedbe Hiluxa imena SR-X koja u standardnoj opremi posjeduje eksluzivnu opremu poput kožne unutrašnjosti, DVD-navigacijskog sustava, naplataka od lake legure i kromiranih bočnih šipki.

Obnovljeni Hilux Hilux će krenuti u prodaju u Europi u jesen ove godine.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više