Toyota je zbog odluke iz 1990-ih smanjila emisiju CO2 za čak 120 milijuna tona

Foto: Toyota

TOYOTA je išla svojim putem, a pokazao se uspješnim.

Naravno, govorimo o implementaciji hibridne tehnologije za koju se Toyota odlučila još 1990-ih. Prva generacija Priusa je 1997. godine označila ulazak hibridne tehnologije u svijet automobila. Danas, nakon nešto više od dva desetljeća, Toyota je prešla simboličnu granicu od 15 milijuna hibridnih vozila. Paleta dostupnih hibridnih električnih vozila Toyote i Lexusa na globalnoj razini sada je dosegnula 44.

Od prije spomenute količine u Europi je prodano 2,8 milijuna hibridnih automobila. Na europskom tržištu nudi 19 hibrida zajedno s Lexusom, a to je predstavljalo 52% ukupne Toyotine prodaje.

Podsjetimo, Toyotina odluka o razvoju hibridnih električnih vozila je započela prije više od 25 godina kada je Takeshi Uchiyamada predvodio tim za razvoj automobila za 21. stoljeće, automobila koji će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i drugih štetnih tvari. Prva generacija Priusa je predstavljena 1997. godine, u vrijeme potpisivanja protokola iz Kyota koji je dao novi zamah pokretu za zaštitu okoliša.

Danas, nakon 15 milijuna prodanih hibrida, Toyotina hibridna električna tehnologija je smanjila emisiju CO2 za više od 120 milijuna tona u cijelom svijetu u usporedbi s prodajom ekvivalentnih benzinskih vozila.

Toyota planira uvesti na tržište 40 novih ili osvježenih elektrificiranih vozila do 2025., uključujući i barem 10 vozila s nultom emisijom CO2.

Pročitajte više